Vesti

Mitrovački parlament model saradnje sa civilnim sektorom u oblasti ekologije

Sremska Mitrovica – Potpisan je memorandum o saradnji Skupštine grada sa Regionalnom zelenom mrežom Srema i održana debata o projektima zaštite životne sredine. Mehanizmima Zelene stolice i Zelene odborničke grupe naš grad ostvario konkretnu saradnju civilnog sektora unutar Skupštine grada.

Projekat je finansirala Švajcarska razvojna agencija u okviru programa Zajedno za građansko društvo, nosilac je bio Grad Sremska Mitrovica i Regionalne inicijative Srema. Potpisivanju memoranduma o saradnji ova dva partnera prisustvovali su gradonačelnica Svetlana Milovanović i njen zamenik Petar Samardžić.

Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada navodi: „Potpisivanjem ovog memoranduma učinjen je još jedan korak u pravcu unapređenja komunikacije i podizanja svesti građana, javnosti o potrebi aktivnog učestvovanja u kreiranju javnih politika. Regionalna zelena mreža i Skupština grada Sremska Mitrovica kroz institut Zelene stolice omogućile su aktivno učestvovanje civilnog društva u procesu donošenja odluka. To je jako važno kad je u pitanju zaštita životne sredine jer je to tema koja se tiče svih nas, tako da je svaka podela, pa i ta na vladine i nevladine organizacije potpuno nebitna, naš je zajednički interes da kvalitet vazduha bude bolji i da na njegovom kvalitetu radimo zajednički. Nadam se da ovaj memorandum neće ostati mrtvo slovo na papiru, mi smo već učinili nekoliko koraka u tom pravcu, naime pre nekoliko dana smo posadili 100 sadnica gledičija na mestu gde se nekada nalazila divlja deponija i u narednom periodu nastavićemo sa ovakvim akcijama.”

Milan Mirić predstavnik Regionalne zelene mreže Srema i potpisnik memoranduma o saradnji izrazio je zahvalnost Skupštini grada Sremska Mitrovica sa kojom mreža ima kontinuiranu saradnju.

„Kroz memorandum kao jedan krunski dokument pokušali smo da zaokružimo saradnju u okviru jednog projekta i nastavimo saradnju i učešće civilnog sektora u radu Skupštine grada Sremska Mitrovica kada su u pitanju zelene politike i održivi razvoj. Saradnja će se odvijati na principu odgovornost,i transparentnosti uzajamog informisanja i razmene podataka i informacija, kroz pojačano učešće građana u odlukama Skupština grada jačanje svesti građana o tome šta je životna sredina koliko je potrebno ulagati novac i ulagati u projekte koji se tiču zaštićene životne sredine na teritoriji grada Sremska Mitrovica. Mislim da je ovo dobar model i za ostale gradove u Srbiji da poput parlamenta u Mitrovici ostvare ovako konkretnu saradnju sa konkretnim mehanizmima kao što su Zelena stolica i Zelena odbornička grupa unutar Skupština grada, dakle sve što su rezultati naše uzajamne saradnje u prethodnih godinu dana. Zahvalnost velika gradu i Gradskoj skupštini  nadam se da ćemo u narednom periodu imati i dobro rezultate,” rekao je Mirić.

Izrazio je nadu da će i ubuduće zajednički sarađivati i da će saradnja biti otvorena kao i do sada. To će podrazumevati učešće u zajedničkim projektima, pribavljanje sredstava za određene aktivnosti u oblasti životne sredine, rad na zajedničkim dokumentima, inicijativama, studijama, sve što podrazumeva okvir delatnosti vezano za životnu sredinu.

Najava događaja

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

12maj10:0012:00Promotivni dan Soko kampa

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7791117.1305117.4819