Maj, 2024

XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

10majCelodnevni dogadjaj12XVI FESTIVAL GUDAČA - STRINGFEST

O događaju

XVI Međunarodni festival gudača – Stringfest će se održati od 10. do 12. maja 2024. godine u organizaciji Muzičke škole „Petar Krančević” i Umetničkog udruženja Krančević.  

Festival gudača ima izuzetan značaj s obzirom na to da predstavlja podršku mladima u razvoju svojih talenata, te da znatno doprinosi uključivanju mladih u umetnički i kultutni život. Istovremeno, sredina na ovaj način postaje obogaćena jedinstvenim i izuzetnim kulturno-umetničkim događajem.

Takođe, festivali koje organizuje Muzička škola i Umetničko udruženje Krančević – Festival gudača i Festival pijanizma – doprinose razvoju međukulturne saradnje na regionalnom i širem međunarodnom nivou.

Na ovogodišnji Festival gudača se prijavilo 150 učesnika uzrasta od najmlađih do studenata muzičkih akademija i visokih škola, uz pratnju preko 180 profesora i klavirskih saradnika. Takmičenje se odvija u disciplinama: violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika.

Kandidati dolaze iz različitih krajeva, kako iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, tako i naravno, iz Srbije.

Ustanove koje su ove godine otvorile svoja vrata koncertnom i takmičarskom delu Stringfesta su Galerija „Lazar Vozarević”, Mitrovačka gimnazija, Muzej Srema, Medicinska škola „Draginja Nikšić” kao i domaćin, Muzička škola „Petar Krančević”.

Takmičare će ocenjivati četiri različita žirija sastavljena od eminentnih muzičara i pedagoga iz Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pored takmičarske aktivnosti, Festival gudača ima i bogatu koncertnu aktivnost:

– petak, 10. maj u 20 sati, Muzej Srema – Koncert otvaranja Festivala gudača, a nastupaju: laureati prošlogodišnjeg, XV Festivala gudača, Gudački kvartet, klasa prof. Ozren Ćetković i Gudački orkestar Umjetničke škole “Vlado Milošević” iz Banja Luke sa dirigentkinjom prof. Vanjom Topić Vješticom – za klavirom Milica Bojanić i Marko Tošić. Na programu su dela Borodina, Šuberta, Britna, Šostakoviča i Šepića

– subota, 11. maj u 20 sati, hol Medicinske škole Draginja Nikšić” – Koncert Hora Umjetničke škole “Vlado Milošević” iz Banja Luke pod rukovodstvom prof. Radiše Račića. Na programu su dela Mokranjca, Arhangelskog, Miloševića, Viktorija Donatia i Starka.

– nedelja, 12. maj u 19 sati, Galerija Lazar Vozarević” – Koncert laureata XVI Festivala gudača i svečano uručivanje nagrada. Svi program, kako koncertni, tako i takmičarski su otvoreni za javnost.

Direktor Festivala i Muzičke škole je profesor Bojan Jovanović, predsednica Umetničkog udruženja Krančević je profesorka Mirjana Ševčuk, a izvršna direktorka Festivala gudača je profesorka Milda Kuzminac.

Više

Vreme

10/05/2024 - 12/05/2024 (Celodnevni dogadjaj)(GMT+02:00)