Vesti

Agrobiznis sajam – podrška malim poljoprivrednicima

Sremska Mitrovica – Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica (ABI) organizovao je prvi Agrobiznis sajam – sajam lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, na platou ispred zgrade Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica.

Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica pokrenut je s ciljem podrške malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima, njegova prva vidljiva tj. javna aktivnost je Agrobiznis sajam. Sajam prerađivača okuplja lokalne, registrovane i neregistrovane, proizvođače poljoprivredno-prehrambenog asortimana, početnike i one koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti kako bi svi postepeno ušli u legalne tokove proizvodnje i prometa svojih proizvoda.

Petar Smardžić zamenik gradonačelnice zahvalivši se Pokrajinskoj vladi i institucijama na inicijativi i naporima da upravo Sremska Mitrovica dobije prvi agrobiznis inkubator u našoj zemlji, istakao je da je Sremska Mitrovica pre nekoliko godina pokrenula jedan zanimljiv projekat – Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda.

„Projekat se nalazi u fazi brendiranja proizvoda koji ulaze u sastav korpe, a to je jedino moguće ako su svi proizvodi deklarisani i proizvedeni u objektima koji su registrovani za preradu mesa, mleka, voća, povrća, pa čak i žitarica. To je jedini način na koji ti proizvodi mogu biti legalno plasirani na tržištu, iz tog razloga će Grad Sremska Mitrovica pomoći proizvođačima u prodaji, nastupu i plasmanu proizvoda na tržištu, putem Turističkog info centra gde će biti ponuđeni kao gradski suveniri. Zadatak Agrobiznis inkubatora je da pruži pomoć i podršku poljoprivrednicima koji se bave ili žele da se bave prerađivačkim delatnostima kroz pomoć u zajedničkom nastupu na tržištu, učešće na ovakvim i sličnim sajmovima ali i pružanjem usluga u oblasti marketinga, konsaltinga, knjigovodstveno-pravnih usluge i administrativno-tehničke pomoći i podrške,” rekao je zamenik Smardžić.

Srem je regija poznata po proizvodnji prehrambenih proizvoda te je Sremska Mitrovica bila pravo mesto da su osnuje Agrobiznis inkubator, prema rečima Branka Ćurčića potpredsednika Pokrajinske vlade i predsednika Saveta za koordinaciju praćenje ekonomskih aktivnosti na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Agrobiznis inkubator smo osnovali isključivo u Sremskoj Mitrovici zbog toga što Srem sa svojim potencijalom prerađivača mleka, mesa, voća i povrća ima najširu osnovu za tu vrstu delatnosti. Cilj je da ovde imamo centar, naravno svi drugi iz Vojvodine mogu da se obrate ovde za takvu vrstu pomoći. Osnovan je da bi pružao pomoć u knjigovodstvenim, pravnim uslugama, nastupu na tržištu, zajedničkom udruživanju, ulasku u tržišne lance, sertifikaciji proizvoda i svemu onome što muči malog proizvođača i za čega možda nema dovoljno sredstava. Pokrajinski sekretarijati za poljoprivredu i privredu omogućiće finansijske linije za bespovratna sredstva za pomoć pri plasmanu proizvoda na tržištu, da napravimo jednu održivu priču od koje će oni i njihovi zaposleni moći pristojno da žive. Time bismo rešili samozapošljavanje vlasnika preduzetničkih radnji i zapošljavanje drugih. To je jedan od načina da se pomogne ljudima koji su zainteresovani za ovu vrstu proizvodnje,” rekao je potpredsednik Ćurčić.

Nedavno donet Zakon o socijalnom preduzetništvu pruža mogućnost da se i kroz neki socijalni aspekt u tim preduzetničkim poduhvatima, takođe konkuriše za određena sredstva, istakao je Ćurčić. Kako se u novembru počinje sa primenom zakona, za sledeću godinu su obezbeđena sredstava, kada će biti gotova i podzakonska akta koja bi omogućila da se konkursi sprovedu.

Tokom sajma upriličen je i umetničko-zabavni program.

Sajam je podržan od strane Grada Sremska Mitrovica, Gradske uprave za kulturu i sport, Razvojne agencije Vojvodine, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Privredne komore Srbije RPK Sremska Mitrovica, Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042