Vesti

Uručena posebna priznanja za uspeh – Đak generacije

Sremska Mitrovica – Nagrade đacima generacije mitrovačkih škola uručila je gradonačelnica Svetlana Milovanović na svečanosti u Gradskoj kući. Nagrađeno je ukupno 18 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola za nastavnu 2020/2021. godinu.

Najboljim učenicima, na svečanoj ceremoniji gradonačelnica Svetlana Milovanović uručila je posebne diplome i priznanja za uspeh i postignute rezultate u različitim oblastima tokom školovanja. Ova manifestacija je značajna manifestacija za Grad Sremsku Mitrovicu i svedoči o uspehu, upornosti, trudu i radu koji su uložili nagrađeni đaci. 

Svetlana Milovanović, gradonačelnica obrativši se prisutnima čestitala je nagrađenim na uspehu i poželela im da uspešno nastave školovanje. Podsetila je da odluku o tome ko treba da ponese ovu titulu regulišu škole pravilnicima, da je obavezno da imaju petice i diplome sa takmičenja, ali smatra da je bitno i da učenik ima kvalitet više od školskog uspeha, da bude kompletan kao ličnosti i svestran. Istakla je da đak generacije mora da bude dobar i požrtvovan drug i spreman da pomogne drugima. Đak generacije je uzor svojim drugovima i ponos svojih učitelja i nastavnika, roditelja i našeg grada, zaključila je ona. Poželela im je uspeh u daljem životu i radu, da završe fakultete i da se nakon toga vrate u svoj grad jer je Sremska Mitrovica mesto koje ima oko 50.000 stanovnika, reku, veliku saobraćajnicu, nalazi se blizu velikog grada, na raskrsnici puteva i ima bogatu tradiciju i kao takvo najbolje je za življenje.

Lokalna samouprava je danas ovom svečanom manifestacijom podržala najbolje učenike i uz materijalnu naknadu, a o tome ko je poneo titulu đaka generacije odlučila su nastavnička veća. Da bi bio izabran za đaka generacije, učenik mora da ispunjava osnovne kriterijume kao što su odličan uspeh (5,00) kroz sve godine školovanja, sa primernim vladanjem, mora biti vukovac. Takođe se vrednuju diplome sa takmičenja koja organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje čestitala je nagrađenima, roditeljima i nastavnicima, rekavši: „Grad ima lepu dugogodišnju tradiciju da nagrađuje učenike, đake generacije osnovnih i srednjih škola. Ove godine imamo 18 učenika, đaka generacije, 11 učenika u osnovnim školama i sedam učenika u srednjim školama. Nagrade su, ove godine, najbogatije do sada, dobijaju diplomu dobijaju komplet knjiga koji je zaista pažljivo biran i dobijaju 20.000 dinara. Ovim nagrađivanjem želimo da pokažemo da brinemo o njima, da ih nagrađujemo zato što su njihova postignuća zavidna i da im poručimo da želimo da se vrate kad završi svoje škole u svoj grad.”

Ovom prilikom, razgovarali smo sa đacima generacije srednjih škola koji su sa nama podelili svoje planove za budućnost, vizije i želje. Mitrovački učenici rekli su da su svi oni vredno učili i radili tokom školovanja, da su se dobro pokazali na takmičenjima i da su nagrade u potpunosti zaslužene.

Anđela Tomić đak generacije Srednje muzičke škole „Petar Krančević” zadovoljna što je proglašena za đaka generacije i to po drugi put. Kako kaže: „Drago mi je što sam opet ovde jer sam i u osnovnoj školi bila đak generacije i sećam se i tadašenjeg prelepog osećaja, doći ovde i primiti ovu nagradu. Tokom školovanja sam učestvovala na mnogim takmičenjima, državnim, međunarodnim i  osvojila sam brojne nagrade. Nadam se da ćemo se i mi, sad srednjoškolci koji idemo dalje da studiramo, vraćati ovde da primimo i stipendiju i da će se i dalje naš trud i uspeh vrednovati. Želela bih da upišem Muzičku akademiju u Beogradu, tj. da nastavim ovim putem kojim sam krenula.”

Danilo Mitrović đak generacije Mitrovačke gimnazije istakao je da mu je velika čast da je izabran za đaka generacije, da je njegova škola institucija znanja i da želi da se razvija intelektualno.

„Velika mi je čast što sam poneo ovu laskavu titulu, ove godine s obzirom na to koliko je Mitrovačka gimnazija ugledna obrazovna institucija. Za mene je to velik podstrek za dalji napredak i dalje razvoj svog ličnog obrazovanja i zaista mogu da tvrdim da je Grad Sremska Mitrovica kao i Mitrovačka gimnazija uradio odličan posao ove godine te sam izuzetno zahvalan oboma. Dalje planiram da upišem Elektrotehnički fakultet, smer softversko inženjerstvo,” rekao je Danilo Mitrović.

U umetničkiom delu programa nastupale su flautistkinje Lea Nedimović, đak generacije OŠ „Jovan Popović” i Irena Panić, đak generacije OMŠ „Petar Krančević” obe učenice šestog razreda Osnovne muzičke škole „Petar Krančević” u klasi Jelenе Vlaović.

Boško Petrović, učenik šestog razreda Osnovne muzičke škole „Petar Krančević”, u klasi Snežane Radojičić, izveo je numeru na harmonici.

Na osnovu predloga Nastavničkog veća osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica za đake generacije izabrani su sledeći učenici:

Nagrađeni osnovci:

Lea Nedimović – „Jovan Popović” Sremska Mitrovica;
Boško Petković – „Branko Radičević” Кuzmin;
Dejan Vujić – „Jovan Jovanović Zmaj” Martinci;
Marija Ana Кuzminac – „Triva Vitasović Lebarnik” Laćarak;
Nikolina Mićić – „Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica;
Iva Selaković – „Boško Palkovljević Pinki” Sremska Mitrovica;
Jovana Vrekić – „Slobodan Bajić Paja” Sremska Mitrovica;
Lazar Ratić – „Sveti Sava” Sremska Mitrovica;
Una Stanković – „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica;
Marko Pepelčević – „Mitrovačka gimnazija”, osnovno obrazovanje;
Irena Panić – „Petar Кrančević”, osnovno obrazovanje.

Nagrađeni srednjoškolci:

Jova Stanković – „Radivoj Popović” Sremska Mitrovica;
Danilo Mitrović – „Mitrovačka gimnazija” Sremska Mitrovica;
Jelena Zdjelar – „Draginja Nikšić” Sremska Mitrovica;
Jovana Hinić – „Prehrambeno – šumarska i hemijska škola” Sremska Mitrovica;
Stefan Vasiljević – „Nikola Tesla“ Sremska Mitrovica;
Nikolina Nenadović  – „9. maj” Sremska Mitrovica;
Anđela Tomić – „Petar Кrančević” Sremska Mitrovica.

Najava događaja

10okt16:0020:00Trener svetske atletske šampionke Femke Bol drži predavanje u Sremskoj Mitrovici

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8625117.2141117.5657