Vesti

Nove mere: Od ponedeljka otvorene bašte kafića, duže radno vreme svih objekata

Sremska Mitrovica – Od ponedeljka otvaranje bašta ugostiteljskih objekata i dozovljen rad na otvorenom, uz poštovanje propisanih mera. Radno vreme svih objekata, uključujući one koji već rade i one koji će biti otvoreni, produžava se maksimalno do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom od sutra je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog, podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova, rekao je inspektor Madžić Miloš na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica. 

Zabranjena je živa muzika u baštama, istakao je on i saopštio: „Od petog aprila 2021. godine od 6 sati ujutru, pa dok nalaže epidemiološka situacija neće raditi objekti u kojima se obavljaju delatnosti pružanje usluga u oblasti ugostiteljstva koje obuhvataju prodaju hrane i pića restorani, kafići, barovi klubovi splavovi i slično, osim onih ugostiteljskih objekata koji imaju otvoreni deo objekta to jest letnju baštu za koji imaju dozvolu za zauzeće izdatu od strane nadležnog organa, jedinice lokalne samouprave, tako što se mogu pružati ugostiteljske usluge samo na otvorenom delu objekta. Moraju se ispoštovati neka pravila, a to su: korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu u momentima kada ne konzumiraju hranu i piće, zaposleni moraju nositi zaštitne maske naročito prilikom pripreme hrane i pića, kao i tokom usluživanja. Između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje se sede za različitim stolovima. Za stolom ne može sedeti više od pet osoba, ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu rastojanje između svih prisutnih ulica na otvorenom delu mora biti tako da na svakih devet metara kvadratnih može boraviti samo po jedno lice. Ne može se izvoditi muzičko-scenski program uživo, tj. živa muzika i radno vreme je svakoga dana od 6 sati ujutru do 22 časa.”

„Pružanje usluga u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, što znači tržni centri i slično u radnom vremenu svakoga dana, od 6 sati do 22 časa, mogu raditi: ugostiteljski objekti koji vrše šaltersku uslugu prodaje hrane i pića bez odlaska korisnika u objekat, restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja; Objekti u oblasti trgovine na malo trgovinske i druge radnje i prodajna mesta, objekti, radnje i servisi i slično u kojima se vrše stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, finansijske delatnosti i delatnost osiguranja, promet nekretnina informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, zanatske i druge uslužne delatnosti, objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti sporta kao što su fitnes centri, teretane, vežbaonice spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i slično, objekti u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kladionice, igraonice i slično isključivo u obavljanju osnovne delatnosti bez usluživanja pića unutar objekta, trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnice hrane za životinje pet šopovi prodavnice stočne hrane i drugi, zatvorene i otvorene pijace, radnje i prodajna mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace, mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i slično, radnje, prodajna mesta i mesta u kojima se prodaje roba na malo ili pružaju usluge, a koji prodaju ili pružanje usluga obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, objekti u kojima se pružaju usluge u oblasti culture, pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i slično”, rekao je inspektor Madžić.

„Objekti koji mogu raditi bez ograničenja radne vremena jesu apoteke, uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti isključivo prodaja goriva, trgovinski, ugostiteljski i drugi drugi objekti koji vrše dostavu hrane, ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke i veterinarske usluge ordinacije i laboratorije i slično zato i to stupa na snagu odmah”, dodao je Madžić.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku sutuaciju u Sremskom okrugu kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda oboljevanja od virusne infekcije izazvane koronavirusom na izrazito visokom nivou. U ovom trenutku na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i drugih opština Srema situacija se ocenjuje kao vanredna.

Najpovoljnije stope prevalencije imaju opština Sremska Mitrovica i opština Šid, navela je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Tokom prethodnog dana u Sremu je registrovano 109 novih slučajeva oboljevanja, dijagnostika se I dalje utvrđuje brzim antigenskim testom, testom koji je dominantan u dijagnostici u odnosu na PCR dijagnostiku gde se dijgnostikuje dosta manji broj lica na koronainfekciju. Radi se o licima koji su rezervoari zaraze i koji vrlo lako mogu preneti virus u svojoj sredini. Novi podaci o broju novoinficiranih na teritoriji okruga Srema su: u Sremskoj Mitrovici se u prethodna 24 časa registruje 37 novih lica, u Staroj Pazovi 18, u Rumi 19, Inđija 13, Irig 4, Šid 12. Broj registrovanih aktivnih lica u Sremu je 2.608, najveći broj aktivnih lica je u Staroj Pazovi 816, a potom slede Sremska Mitrovica sa 525 lica, Ruma se 421 licem, Inđija sa 331 licem, Šid 224, Pećinci 190 i Irig 101 lice. Broj predloga sanitarnoj inspekciji za izolaciju je u Sremskoj Mitrovici 550, u Staroj Pazovi 835, u Rumi 440, Inđiji 348, u Šidu 242, Pećincima 200 i Irig 115, ukupno 2.730. Stope prevalencije koje se porede na okrugu Srema govore upravo da najveće stope prevalencije u ovom momentu ima opština Stara Pazova i opština Pećinci, a najpovoljnije stope prevalencije imaju opština Šid i opština Sremska Mitrovica, znači analiziramo broj inficiranih lica, aktivnih inficiranih lica na 100.000 stanovnika”, rekla je dr Zec Petković.

Prema rečima prim. dr Dragana Malobabića v.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica ,na dan 4. aprila 2021. godine u Kovid centru, smešteno je 159 pacijenata, na respiratoru su 23 obolela.

Kako je naveo dr Malobabić: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica od 159 njih 136 leži na bolničkom odeljenjima, od tog broja 122 pacijenta su pozitivna, 17 čekaju svoj nalaz. Ukupno je pregledano 85 ljudi, hospitalizovano devet i opušteno dva pacijenta. Ako poredimo ovu situaciju sa situacijom kakva je bila u novembru, broj pacijenata u Opštoj bolnici je znatno manji ali vidimo da je broj respiratora koji su u funkciji veoma visok, što bi jednostavno trebalo da znači da slučajeva ima manje ali su onih teži. Taj smanjeni broj slučajeva ipak treba najviše da zahvalimo vakcinaciji i pozivamo naše sugradjane i sve stanovnike Srema i sve ljude koji žele se vakcinišu da to učine u najkraćem vremenskom periodu i da na taj način prevedemo ovo dugotrajno stanje u kome se nalazimo u kraju. Bolnica je dobila u sredu još 10 respiratora tako da sad broji 55.”

Svi prisutni na konferenciji za novinare su još jednom pozvali građane da se vakcinišu u narednom periodu.

Što se tiče đaka, učenici i osnovnih i srednjih škola ostaju na onlajn nastavi, a do četvrtog razreda osnovne škole i dalje nastavu imaju u školi.

Najava događaja

11avgCelodnevni dogadjaj14Punoletstvo „Srem Folk Festa” ovog avgusta na Žitnom trgu

11avgCelodnevni dogadjaj20Prezentacija narodne nošnje u okviru „Srem Folk Festa”

27avg18:0023:59Memoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9696117.3216117.6736