Uncategorized

Projekat MoveFwd „Volontiranjem napred kroz Evropu”

Sremska Mitrovica – Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica domaćin je trodnevne konferencije u okviru Projekta MoveFwd „Volontiranjem napred kroz Evropu”, uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Regionalne razvojne agencije Srem.

Projekat MoveFwd „Volontiranjem napred kroz Evropu” ima za cilj da podstakne uključivanje građana u volontiranje u vezi sa civilnom zaštitom, socijalnom inkluzijom, kulturom, obrazovanjem i zapošljavanjem u trenucima pandemija, kao što je kovid 19 ali takođe i u drugim kriznim situacijama kao što su poplave, zemljotresi i slično.

Nosilac projekta je Pučko otvoreno učilište Varaždin – POU Varaždin, institucija za podučavanje odraslih grada Varaždina koja je posvećena poboljšanju obrazovanja, stvaranju šansi za zaposlenje i izgradnji znanja i veština građana koje odgovaraju potrebama tržišta.

Lana Vukalović direktorica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin iz Hrvatske kaže da je ovo već treća godina i treći projekat saradnje sa Gradom Sremska Mitrovica: „U okviru ovog projekta u naredna tri dana bavićemo se izazovima u volontiranju, u aspektu pandemije kovida 19, na način da želimo podstaknuti građane, posebno mlade da se uključe i dalje u aktivnosti volontiranja, budući da je pandemija na neki način sve nas povukla da se aktiviramo u takvim aktivnostima, uprkos nekom strahu od zaraze i slično, videlo se da su volonteri prekopotrebni. Mi u Hrvatskoj smo videli pogotovo nakon onog potresa koji je bio na Baniji, da je bilo dosta izazovno, dakle pandemija plus potres, videćemo i iz primera naših volontera u ime Crvenog križa Varaždinske županije koji su tamo bili prisutni i aktivirali se, da je zapravo sve moguće uz razne mere predostrožnosti, odličnu organizaciju i saradnju. Juče smo imali priliku čuti mlade iz Sremske Mitrovice iz vašeg Crvenog krtsa da zaista uspešno rade, da su aktivni i ono što me posebno veseli, govorili su nam o tome na koji način oni zapravo motivišu mlade da se uključe u akcije volonterstva i solidarnosti.”

Partnerstvo na projektu obuhvata 5 evropskih zemalja (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Italija i Bugarska). U posebne partnere na projektu spadaju:

Turistička organizacija grada Sremske Mitrovice (TO SM) Sremska Mitrovica u Srbiji

Regionalna razvojna agencija Srem, doo Ruma, Ruma u Srbiji

Ljudska Univerza Ptuj (LUP), Ptuj u Sloveniji

Progeu-progress in European union -Istituto per lo sviluppo (Roma, ITA)

Institute for Sustainable Business Development and Education (Sofia, BUL).

Stefan Uf profesor na Univerzitetu u Sofiji i na Institutu za održivi razvoj iz Bugarske specijalista je za upravljanje rizicima, a ulogu volontera vidi kao veoma važnu u kriznim situacijama: „Mislim da je jako važno u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida 19 da pokušamo da se ponašamo na što normalniji način, koliko je to moguće. Ovo se posebno odnosi na aktivnosti volontera, jer su one sve značajnije u modernom društvu. Vrlo dobro znate da se sada suočavamo sa klimatskim promenama i postajemo svedoci požara, poplava, zemljotresa, vulkanskih erupcija itd. i sve ove tzv. ekstremne situacije zahtevaju akciju spasavanja i tada nisu dovoljni napori država, vrlo su važni napori građanstva i njihove akcije, a to znači aktivnosti volontera. Zbog toga mislim da je ovaj događaj vrlo važan kao mesto gde možemo da razmenimo iskustva i mišljenja o načinima reagovanja u budućnosti, kako da motivišemo ljude da učestvuju u volonterskim aktivnostima, kako da ih organizujemo, kako da naučimo i obučimo ljude da budu spremni za učestvovanje u njima. Zbog toga bih želeo da čestitam organizatorima ovog događaja u vašem gradu i da izrazim našu zahvalnost u ime učesnika iz Bugarske.”

Projekat traje 18 meseci, završiće se iduće godine u avgustu. Vrednost projekta je 95.760 evra, donator je Evropska unija, Evropa za građane, Projekti civilnog društva. Pored učesnika iz lokalne zajednice i drugih opština Srema, konferenciji prisustvuju učesnici iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Bugarske i Italije.

David Rihtarić predstavnik Ljudske Univerze iz Ptuja, Slovenija, institucije za obrazovanje odraslih zahvalio se Gradu Sremska Mitrovica na odličnoj organizaciji i gostoprimstvu: „Kao ustanova koja ima više od 100 godina iskustva u obrazovanju odraslih postali smo vodeća institucija u sektoru obrazovanja i nudimo širok spektar programa u obrazovanju počevši od primarnog, osnovnog, pa sve do univerzitetskog obrazovanja, a među najvažnijim učesnicima su starije osobe. Hteo bih da istaknem da je ova grupa bila najviše pogođena pandemijom, nedostatak poznavanja informacionih tehnologija doprineo je njihovoj svojevrsnoj izolaciji od društva, stoga smo morali da se dodatno potrudimo da im pomognemo da poboljšaju svoja znanja, a s druge strane i mi smo morali da poboljšamo svoja znanja kako bi smo to radili. Zaista verujem da su projekti kao što je ovaj zaista značajni u ova vremena, već smo pomislili da je pandemija gotova pre nekoliko meseci i da ćemo sad moći da se vratimo na staro ali kao što možemo da vidimo, u prethodnih nekoliko dana pandemija je opet tu i opet se brojevi zaraženih podižu, a to znači samo jedno, mi moramo da nastavimo napred i da nastavimo sa aktivnostima koje ovaj konzorcijum partnera sprovodi.”

Osnova svakog projekta Evrope za građane je da svako događanje, kod svakog partnera traje ukupno tri dana i da u fokusu ima neku drugu temu, zapošljavanje, rad, edukaciju, kulturu turizam i slično.

Anja Jovanović dugogodišni volonter Crvenog krsta Sremska Mitrovica svakodnevno je bila na terenu tokom trajanja vanredne situacije izazavne pandemijom virusa kovid 19, o čemu kaže: „Imala sam priliku da delujem sa ekipom, jedan sam od volontera koji je pomagao socijalno ugroženim grupama ali takođe i onim ljudima koji su bili sprečeni da napuštaju svoje domove zbog starosne granice. Mi smo na ovaj projekat pozvani kao neko ko može da prezentuje naš rad u vreme pandemije i da pokaže kako to volonteri mogu da utiču u kriznim situacijama, ne samo za vreme kovida 19, nego i povodom drugih elementarnih i drugih katastrofa. Crveni krst Srbije, pa tako i Crveni krst Sremske Mitrovice i ceo Crveni krst u svetu imaju razvijen program delovanja u nesrećama i za vreme bilo kakve krize. Mi smo dužni da delujemo da pomažemo ljudima koji su ugroženi, takođe smo pozvani da prikažemo i našu spasilačku službu što će biti takođe pokazna vežba na Savi danas kao deo ovog projekta.”

Ljiljana Ilić volonterka Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica kaže da joj velika čast da što na neki način predstavlja tu kancelariju u ovom projektu u koji se uključila prvenstveno kako bi saznala kako je volontiranje tokom pandemije koronavirusa izgledalo u drugim državama i kako bi podelila svoje iskustvo.

Kak oje rekla Ilićeva: „Naše iskustvu je da smo bili članovi dva kol-centra, prvenstveno smo bili članovi kol-centra za pomoć starijima gde smo primali pozive i kasnije slali mobilne ekipe na kućne adrese ljudi kojima je trebala pomoć, dostavljali smo im razne namirnice, koje su mi bile potrebne u tom trenutku, a bili smo sprečeni da izađu iz svojih domova. Bili smo članovi kol-centra za imunizaciju gde smo prvo samo primali pozive, a kasnije smo bili uključeni i u sam proces imunizacije zajedno sa našim informatičarima i doktorima. Nadam se da ću napredovati na neki način tokom ovog projekta time što ću podeliti naše iskustvo. Volontiranje daje lep osećaj i kada smo svi zajedno tokom volontiranja, nekako se ne osećam kao da nešto radim, nego da se samo zabavljam, iako smo u većini slučajeva veoma poslovni i ozbiljni, trudimo se da u to neko slobodno vreme koje provodimo zajedno, da se na neki način i zabavimo. U principu na sve stresne situacije odgovaramo svi zajedno, kao grupa volontera i kada se neko nađe u nekoj nezgodnoj situaciji tu su kolege volonteri da mu pomognu.”

Mitrovački volonteri su prikazali i našu gradsku spasilačku službu i izveli pokaznu vežbu na Savi na plaži.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042