Uncategorized

Plivanje za Časni krst: Mateja Vidović ponovo prvi

SREMSKA MITROVICA – Tradicionalno, u podne se plivalo za Časni krst u reci Savi kod Male crkve i tako se, pored bogosluženja, proslavilo Bogojavljenje. Do Krsta je i ove godine ponovo prvi doplivao Mitrovčanin, Mateja Vidović, gimnazijalac, postavši tako dvostruki nosilac Bogojavljenskog krsta.

U Hramu Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana služena je sveta Bogojavljenska liturgija, čime je započelo svetkovanje praznika ustanovljenog u spomen na Hristovo krštenje i javljanje Boga. Prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista. Tradicionalno se na ovaj dan osvećuje voda kao simbol Hristovog krštenja.

Cilj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude. Čak 167 prijavljenih, od kojih je bilo i šest devojaka, plivalo je 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Do osvećenog krsta i ove godine je najbrže doplivao Mateja Vidović, naš sugrađanin koji ima 15 godina.

„Voda je bila hladnija, nego prethodne godine, ali uživao sam. Već sam plivao i nisam ponovo očekivao pobedu, ali sam veoma srećan što sam osvojio Krst. Verujem u Boga i poštujem svoju kulturu i običaje. Inače sam iz Sremske Mitrovice, idem u Mitrovčku gimnaziju, računarski smer i treniram plivanje četiri godine. Motiv da učestvujem mi je bio želja da sebe izazovem na fizički i mentalni podvig,” kaže Mateja Vidović, sad već dvostruki nosilac Bogojavljenskog krsta.

Pobednik plivanja kao nagradu dobio je zlatnik, i krst. Svaki učesnik je dobio po majicu i kao uzdarje, krstić izvađen iz reke Save. Praznovanje su 25. put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Sportski savez Grada Sremska Mitrovica.

Sveštenik Andrija Avakumović, pozdravio je sve učesnike i okupljen narod rečima: „Bog se javi” i poželeo srećan i blagosloven današnji veliki praznik. U svom obraćanju predstavnicima medija rekao je: „Bog se javi. Vaistinu se javi u ovaj Sveti dan božjega javljanja, otkrovenja Boga, potpunog otkrovenja kao Svete Trojice, Oca, Sina i Svetoga duha. Posle veličanstvene svete liturgije koju smo imali u našoj Maloj crkvi, gde je sabrano naroda mnoštvo, kao i ovde na samoj obali reke Save, upriličena je litija i plivanje. Posebno raduje je to što se okupilo mnogo mladih ljudi koji su danas bili hrabri i zaplivali u ovoj našoj hladnoj reci za Časni krst, ali najvažnije od svega je što su oni učestvovali danas u životu crkve, u svetoj liturgiji i što se 90% njih danas i pričestilo i sjedinilo sa Hristom. Blagoslov svima njima i svom ovom blagočestivom narodu koji je došao da bude u crkvi, da uzme blagoslov i osvećenu vodu i prinese svoju molitvu. Da ste živi i zdravi.”

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima: „Bog se javi” ili „Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi”Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se ovim danom.

U ime organizatora Dragan Sabljov, starešina Svebor družine „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice navodi: „Bilo je hladno ali kao i svake godin,e preko 100 plivača u Sremskoj Mitrovici okupilo se da proslavi ovaj praznik. Mladi i oni koji nisu više u baš tako mladim godinama, plivači sa svih strana, plivali su za Krst časni. Ostala je tradicija, ostao je običaj i evo mi ga negujemo i danas.”

Zahvalio se svim učesnicima, istakavši da su svi pobednici, i muški i ženski, samim tim što su zaplivali u osvećenu vodu za Časni krst. U svim crkvama i hramovima, na ovaj dan, osveštava se voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719