Uncategorized, Vesti

Nova javna rasveta doprinosi energetskoj efikasnosti

Sremska Mitrovica – Nova rasveta će doneti uštede u javnim troškovima i doprineće energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja životne sredine, o čemu su danas govorili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

Projekat javno-privatnog partnerstva na zameni stare rasvete novim led sijalicama je treći u nizu projekata koji se realizuju na ovakav način. Pametna led rasveta postavljena je, posredstvom javno-privatnog partnerstva Grada Sremska Mitrovica i kompanije „Esco Elios” iz Novog Sada, u svim naseljenim mestima na području Grada.

Miroslav Jokić načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove podsetio je na prethodna dva projekta javno-privatnog partnerstva, gradski prevoz i rekonstrukciju i izgradnju saobraćajne infrastrukture sa akcentom na seoska naseljena mesta.

„Možemo reći da je Grad Sremska Mitrovica poprilično napredan u tom smislu da, s obzirom na već tri realizovana javno-privatna partnerstva i pripremanje i budućih projekata na ovakav način, sigurno spada u jednu od organizovanih lokalnih samouprava. Ovo javno privatno partnerstvo nam je naročito važno i značajno, jer je Gradu bitno ulaganje u zaštitu životne sredine, ali i u svim segmentima života. Nova javna rasveta je pre svega energetski efikasna i ceo projekat se finansira iz uštede. Grad Sremska Mitrovica nije dodatno opteretio poreske obveznike, već je iz postojećih računa, koje smo izdvajali na ime plaćanja naknade za javnu rasvetu, ta sredstva opredelili da finansiramo projekat koji će trajati narednih 13 godina. Sa jučerašnjim danom, završena je prva faza projekta, odnosno, implementirana je javna rasveta u svim naseljima na području grada, a ukupan broj postavljenih svetiljki je oko 9.700. Pored toga što imamo bolju i kvalitetniju javnu rasvetu, postigli smo i da u istom momentu imamo ispravnu javnu rasvetu na čitavom području grada, jer nam je partner zagarantovao njenu ispravnost. Imamo jasnu i preciznu kontrolu, svaka svetiljka je numerisana, a možemo da daljinski pratimo nivo osvetljenja, čime takođe dodatno štedimo sredstva koja ćemo moći da koristimo za neke druge projekte. Zajedno sa naknadom za korišćenje električne energije, rasveta neće koštati ukupno više od 20 miliona, što je za skoro 70 odsto manje nego ranije,” rekao je Jokić.

Projekat po njihovim rečima ima samo benefite što se tiče lokalne samouprave, finansija, sugrađana i zaštite životne sredine, ponosni su i što je realizovan u kratkom vremenskom periodu. Grad Sremska Mitrovica ovim projektom spada u red retkih lokalnih samouprava koje su odlučile da svoja sredstva i energiju usmere na ovakve projekte iz koji treba da se izvuku i benefiti u budućnosti, odnosno sredstva za nova ulaganja.

Kako je rekao zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić: „Mitrovica već neko vreme vodi računa o ekologiji. U gradskom i prigradskom prevozu u gradu, koriste se moderni autobusi sa euro6 motorima, koji su energetski efikasniji i imaju manju emisiju štetnih gasova. Sve te uštede, zajedno sa efikasnijom javnom rasvetom, omogućuju nam da smanjimo deo javnih rashoda, odnosno, oslobađaju deo sredstava u budžetu, koji mogu da se usmere na deo prioritetnih projekata na lokalnom nivou, takođe u oblasti energetske efikasnosti. Činjenica je da u Mitrovici postoji veći broj stambenih objekata koji su energetski neefikasni i troše nekoliko puta više enrgije nego u Evropskoj uniji. Postoje nacionlani programi koji subvencionišu nabavku visoko energetski efikasnih uređaja za grejanje. Cilj lokalne samouprave je da u narednom periodu radi na podizanju energetske efikasnosti u oblastima koje nisu pokrivene nacionalnom politikom. U krizno vreme pandemije koronavirusa, Sremska Mitrovica je na ovaj način pokazala da može da bude efikasna i društveno odgovorna lokalna samouprava.”

Sremska Mitrovica treba da prati trendove u energetskoj efikasnosti, a ovaj projekat ima i ekološku komponentu, pa će tako sa novom rasvetom biti smanjena proizvodnja ugljen-dioksida koji su stvarale stare svetiljke.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998