Kultura

Festival besedništva osuđenih lica

SREMSKA MITROVICA – Besedništvo i javni govornički nastup kao vid resocijalizacije i pripreme osuđenika za uljučivanje u društvo po odsluženju kazne neguju se već sedam godina u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Sa tim ciljem održan je Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana”.

Festival je tradicionalno održan u okviru Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči” na sceni u Hotelu „Srem”. Organizatori su Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Nebojša Draganović zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica rekao je: „Festival besedništva osuđenih lica otvorenih i poluotvorenih odeljenja svih zatvora u Republici Srbiji, održava se sedmi put na nivou Republike i ovim programom obeležava se 128 godina postojanja naše ustanove. Na ovogodišnji Festival prijavilo se devet zatvorskih ustanova, sa ukupno 17 takmičara. Ovo takmičenje ne samo da pruža priliku osuđenicima da pokažu svoj kreativni i verbalni talenat, već takođe promoviše resocijalizaciju osuđenih lica kroz umetnost i komunikaciju. Imamo dve takmičarske kategorije Autorska beseda, kad autor govori svoj tekst i Interpretacija, kad se izvodi beseda drugog autora. Nakon toga održana je promocija knjige Tragom mitrovačke kaznione koja je napisana ovde,  otvorena je izložba slika likovne sekcije osuđenih lica, štićenika Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici i na kraju turnir u šahu i tribina na kojoj se razgovaralo o resocijalizaciji osuđenih lica.”

Kako je zaključio Draganović ovo je samo jedan vid resocijalizacije osuđenih lica koji se koristi u svim zatvorskim ustanovama uz pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde.

Žiri festivala u sastavu: Zorica Miščević predsednik, Jasna Arbanas profesor retorike, Milorad Golijan protojerej stavrofor, Branislav M. Pavkov pravoslavni katiheta i Sanja Stanetić realizator tretmana.

Aleksandar Trišić iz Zemuna kaže da mu je ovo prvi nastup: „Priprema je trajala sigurno dva meseca, dugo smo se spremali, nisam se dvoumio, pročitao sam nekoliko dela ali sam odmah odabrao Otadžbinu Đure Jakšića iz patriotskih razloga jer volim zemlju u kojoj živim. Kako je ovo prvi put da se priprema za javni govornički nastup, za sebe sam već pobednik time što sam sve ovo uspeo. Kroz ovaj radn na besedni sam spoznao sebe, nešto novo sam naučio, nešto sam video da novo umem.”

Ovaj Festival je održan pod okriljem jednog od najznačajnijih festivala u našem gradu i šire, tradicionalnog Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”. Upravo na narednom Festivalu besedništva revijalno će nastupiti i pobednici Festivala osuđenih lica.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719