Kultura

„Sinhro BOOK Club” čitalački klubovi za decu i odrasle u našem gradu

SREMSKA MITROVICA – Organizacija za promociju i afirmaciju književnosti, umetnosti i kulture Sinhro MOZAIK i Portal za književnost i kulturu čitanja Sinhro pokrenuli su čitalačke klubove za decu i odrasle – Sinhro BOOK Club.

Cilj čitalačkih klubova je da vrati knjige u svakodnevni život, okupi ljude sličnih interesovanja koji će u međusobnom dijalogu razgovarati i razmenjivati svoje stavove i utiske o pročitanom delu, kao i da u prijateljskoj atmosferi motiviše na dalje čitanje knjiga.

Čitalački klub za decu je počeo sa radom prethodnih meseci. Prva knjiga o kojoj se razgovaralo i koja je probudila mnoga osećanja i interesovanja kod najmlađih, bila je Mene je teško ne voleti Jasminke Petrović. Tema drugog čitalačkog kluba bio je roman skandinavske književnice Ose Lind, Peščani vuk. Treći čitalački klub za decu je održan prošlog četvrtka, i bio je posvećen knjizi Tom Gejts – moj savršeni svet autorke Liz Pišon. Razgovarajući o ovoj pre svega zabavnoj knjizi, dotakli su se pojma identifikacije, pričali o tome po čemu se ova knjiga razlikuje od onih koje su obavezna lektira i analizirali likove Toma i njegove porodice.

Od ovog proleća Sinhro BOOK Club otvara svoja vrata i odraslima, bez obzira na uzrast. Cilj čitalačkog kluba za odrasle jeste da se kroz međusobnu razmenu utisaka i stavova tumači određeno književno delo i da se u inspirativnom okruženju dođe do određenih zaključaka o svetu koji nas okružuje, a koji upoznajemo kroz književnost i umetnost. Prva knjiga koja će biti tema čitalačkog kluba za odrasle je Nepodnošljiva lakoća postojanja Milana Kundere.

Mnoge naučne studije potvrdile su da čitanje knjiga ima pozitivno delovanje na um i telo, kao i da nas ta aktivnost usrećuje i opušta. Međutim, iako se danas čita više nego ikada u istoriji, najmanje se čitaju upravo knjige. Tokom dana pročitamo bezbroj informacija sa kojima ne znamo šta ćemo, te prirodno postavljamo pitanje da li takvo čitanje, koje je posledica ubrzanog načina života, unosi mir i zadovoljstvo, ili budi sasvim drugačije emocije, nego što to čine knjige. Ukoliko volite da čitate ali vam je potrebna motivacija, želite da razmenjujete svoje utiske o knjizi i mišljenja sa drugima i učestvujete u drugačijem razgovoru, ili smatrate da bi za vaše dete bilo korisno i dobro da usvaja naviku čitanja i druži se sa vršnjacima kroz dijalog o knjizi, ne propustite priliku da se priključite zajednici ljubitelja književnosti.

Čitalački klubovi održavaju se jednom mesečno u studiju Sinhro MOZAIK, a  putem Portala za književnost i kulturu čitanja Sinhro.rs  svi zainteresovani biće obavešteni o tačnim terminima održavanja.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630