Kultura

Predstava i izložba na Svetski dan pozorišta

Sremska Mitrovica – Obeležavajući Dan ustanove i Svetski dan pozorišta mitrovački teatar „Dobrica Milutinović” upriličio je besplatno igranje predstave „Srem naša kuća”. Pročitana je tradicionalna poruka koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda, a u pozorišnom holu otvorena je izložba posvećena Ireni Kolesar.

Teatarski mozaik u vidu pozorišne predstave i izložbe fotografija o našoj prvoj filmskoj glumici Ireni Kolesar upriličen je u Pozorištu „Dobrica Milutinović” povodom obeležavanja 27. marta kao Dana ustanove, ali i kao Svetskog dana pozorišta.

Direktorica teatra, Jelena Janković, čestitala je pozorišni praznik: „Pozorišta su jedna od najvažnijih mesta na svetu, usudiću se to da kažem, za bilo koje društvo i za bilo koji grad. Pozorište je epicentar kulturnog života grada. Mi praznujemo ovaj datum i ja ga čestitam svim stvaraocima, glumcima i publici. Za ovu priliku smo pozvali građane na predstavu „Srem naša kuća”, koja je odavno pobrala mnoge simpatije Mitrovčana, ali i ostalih koji su imali priliku da je vide. Igra se deset godina, što je lepa referenca za jednu pozorišnu predstavu, jer je u našem poslu trajanje veoma važna stvar. Veliko interesovanje vlada, a mi smo podelili besplatne ulaznice i to za dva dana izvođenja. Takođe, otvorili smo izložbu posvećenu velikoj jugoslovenskoj glumici Ireni Kolesar, koja je bila i pozorišna i filmska umetnica.”

Svetski dan pozorišta obeležava se u svim teatarskim kućama širom sveta još od 1962. godine, na dan kada je osnovan Teatar nacija u Parizu. Pre početka predstave, u holu je pročitana poruka upućena povodom Svetskog dana pozorišta. Egipatska glumica Samiha Ajub u toj tradicionalnoj međunarodnoj poruci naglašava da svi zajedno treba da širimo život zarad jednog sveta i jednog čovečanstva. U svojoj prvobitnoj suštini, pozorište je čisto ljudski čin koji se zasniva na istinskoj suštini ljudskosti, a to je sam život, kaže se u poruci.

U čast pozorišne umetnosti odigrana je predstava „Srem, naša kuća” – „komedija s’nogu“ koju već punih deset godina izvodi Vladimir Balašćak. Pošto se tražila karta više, biće odigrana dve večeri.

Pažnju gledalaca privukla je i izložba fotografija „Ireni Kolesar s poštovanjem”, posvećena životu i radu ove jugoslovenske pozorišne i filmske glumice, koja je otvorena te večeri.

Posetioci zainteresovani da pogledaju izložbu u pozorišnom holu, mogu da je vide u narednih mesec dana.

Najava događaja

22dec18:0019:0035. Međunarodni „Domis enterijeri” turnir u malom fudbalu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8194117.1709117.5224