Kultura

Pisac Uroš Petrović sa decom u biblioteci

Sremska  Mitrovica – Pisac Uroš Petrović održao je radionicu za decu mitrovačkih osnovnih škola tokom koje su predstavljene njegove knjige bajki, zagonetnih priča i romani. Druženje dece s piscem održano je u Biblioteci „Gligorije Vozarović” u okviru manifestacije „Novembarski dani 2022”.

U nizu programa „Novembarskih dana 2022” izdvaja se svojevrsni performans Uroša Petrovića koji je u komunikaciji sa decom rešavao zagonetke iz svojih knjiga, pričao stare i nove priče. Ovaj višestruko nagrađivani srpski pisac, bavi se i fotografijom, ilustracijom, bio je predsednik Mense Srbije, smišlja pitanja za kvizove, posvećen je prirodi, posebno sadnji drveća, a počeo je da piše slučajno. Njegov prvi roman „Aven i jazopas u Zemlji Vauka” spada u žanr epske fantastike.

„Napisao sam svoju prvu knjigu bez nekog povoda, 2002. godine, osetio sam potrebu i to je roman od tri stotine strana koji sam sam ilustrovao. Ne znam šta me je tačno navelo na to, ali bilo je više mogućih okidača: velika porodična biblioteka, serijal knjiga „Vinetu” Karla Maja, autobiografska dela Džeka Londona,” kaže Uroš Petrović. Upitan da se priseti kako je nastala jedna pesma na listu papira formata A4 od nekoliko hiljada strofa, rekao je za Sirmijuminfo: „Prvi put sam posalo bilo šta na konkurs za književnost, tada neobičnu književnost i bio sam zbunjen jer sam postao trostruki pobednik, za priču, pesmu i ukupno. Priča je bila preteča Matrixa, a pesma je bila kombinacija matematičkih matrica i poezije gde sam uspeo da smestim 10.000 različitih strofa koje se rimuju i imaju smisla na jedan papir i to krupnim fontom kombinujući matematiku, to svet tek danas otkriva.”

Gostovao je više puta u gradskoj biblioteci, rado dolazi u Sremsku Mitrovicu i za naš grad kaže da je divno mesto za život: „Nisam dolazio samo na poziv biblioteke, dolazio sam i ovako, imam ovde prijatelje. Vaša biblioteka jedna je od najlepših u kojima sam bio, a posetio sam ih na stotine u više zemalja jer su mi knjige izašle i u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji, Rumuniji i drugim zemljama. Lepše se osećam u Srbiji nego bilo gde na svetu. Inače, ovo je najbolje vreme u istoriji čovečanstva, iako se ljudi najviše žale, jer danas, zahvaljujući internetu, možeš da živiš u ovako lepom gradu kao što je Sremska Mitrovica i da radiš za bilo koga na svetu i uživaš.”

Među knjigama Uroša Petrovića izdvaja se serijal edukativno-zabavnih knjiga „Zagonetne priče“ za koje je dobio nagradu „Neven“ i dve godine za redom „Dositejevo pero”, na tim knjigama zasniva se deo programa „NTC sistem učenja” za animaciju darovite dece. Po prvom horor romanu za decu kod nas „Peti leptir“, snimljen je prvi i jedini 3D igrani film u srpskoj kinematografiji. Tu su još zbirka fantastičnih pripovedaka za odrasle „Priče s one strane“, „Misterije Ginkove ulice“, „Mračne tajne Ginkove ulice”, „Deca Bestragije“, stona društvena igra „Martina zagonetna kutija”, dela za koja je dobio brojne nagrade.

Druženje sa čitaocima u u Biblioteci „Gligorije Vozarović” bilo je pravi umetničko-intelektualni performans.

Prisutne goste je pozdravila Mirjana Delić bibliotekarka.

Kreativna radionica protekla je u živoj i interaktivnoj atmosferi, koju će deca dugo da pamte i prepričavaju.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042