Kultura

Bogat program Novembarskih dana 2022. godine

Sremska  Mitrovica „Novembarski dani” sadržaće brojne kulturno – sportske aktivnosti i programe koji će za sve posetioce biti besplatni, najavio je Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport, obraćajući se novinarima na konferenciji, u Turističkom info centru.

U toku duge i burne istorije našeg grada u mesecu novembru odigrao se niz događaja od sudbinskog značaja za grad i ljude u njemu. Zbog toga se u toku ovog meseca organizuje niz kulturnih, sportskih, i drugih manifestacija pod nazivom „Novembarski dani”.

Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport najavio je bogat program tokom narednog meseca: „Program manifestacije „Novembarski dani 2022” kao i prethodnih godina, bogat je i raznovrstan. Potrudili smo se da kalendar ove manifestacije bude dosta bogatiji u odnosu na kalendar događaja iz prethodnih godina. U našoj upravi napravili smo radnu grupu  koja je isfiltrirala programe predložene od strane ustanova. Manifestacija traje od 1. do 30. novembra, počinjemo sa obeležavanjem godišnjice oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu i već 1. novembra nas očekuje i proslava 60 godina postojanja Muzičke škole „Petar Krančević” u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija, u posebnom ambijentu uz nastupe horova. Najveća manifestacija u mesecu novembru biće muzički spektakl „Rock El Clasico” svetski poznatog violiniste, Stefana Milenkovića i poznatog rokera Neleta Karajlića. Koncert će biti održan u sredu, 2. novembra na centralnom gradskom trgu, a posebno bih se zahvalio sponzorima kompaniji „Metalfer” koja posluje u našem gradu. Biće priređen niz pozorišnih predstava, književnih večeri, izložbi, naglasio bih da su, pre svega, događaji besplatni.”

Podsetio je da se ova tradicionalna manifestacija organizuje i povodom obeležavanja Dana grada, naše gradske slave Svetog Dimitrija, koja će biti obeležena uobičajeno, liturgijom, šetanjom litijama do Gradske kuće gde će uslediti oficijelni deo.

„Uveče, 8. novembra planirana je Svečana akademija na KP Domu gde ćemo uz kulturno-umetnički program pozvati predstavnike svih gradova prijatelja da prisustvuju proslavi. Zahvalio bih se ustanovama kulture i sporta, dali su sve od sebe, posebno bih se zahvalio Centru za kulturu „Sirmijumart” namerno smo tako uradili da nemaju nijednu manifestaciju, nego će biti tehnička podrška i na raspolaganju ostalim ustanovama,” dodao je načelnik Ševo.

Iz programa izdvojio je pozorišne predstave, 5. novembra monodramu „Na Drini ćuprija” u izvođenju Tihomira Stanića i 8. novembra predstavu „Pošteni provalnik” Pozorišta „Boško Buha” u kojoj nastupaju glumci iz filma „Montevideo” u Pozorištu „Dobrica Milutinović”. Takođe, izložbu „Krug” Lazara Vozarevića u Galeriji koja nosi njegovo ime, 15. novembra, kada će se mitrovačkoj publici predstaviti remek-delo ovog slikara Mitrovčanina, slika „Krug”, koja je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, kolekciji Dejvida Rokfelera. Sledi mnoštvo programa za decu, promocija knjiga, dolaze poznati pisci za decu, biće organizovana takmičenja iz istorije za decu i Dan otvorenih vrata u lapidarijumu. Posebno je ponosan na naš Festival besedništva koji se tako dugo održava. Manifestacija se završava izložbom slika naše sugrađanke Štefice Radovanov.

„Novembarski dani” se organizuju sa ciljem obeležavanja značajnih godišnjica. Sremska Mitrovica oslobođena je u Drugom svetskom ratu 1. novembra 1944. godine. Istog dana 1765. godine grad je dobio status slobodnog graničarskog komuniteta-magistrata. U Prvom svetskom ratu grad je oslobođen 5. novembra 1918. godine.

Dan opštine i gradska slava obeležavaju se 8. novembra, kada je veliki hrišćanski praznik Sveti Dimitrije, čije su ime i delo snažno utkani u ime, istoriju i svest žitelja ovog grada. Nakon ulaska grada u red slobodnih kraljevskih gradova s potpunom autonomijom, 9. novembra 1881. godine, počeli su s delovanjem Gradsko veće i Gradski magistrat.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042