Kultura

U duhu starih majstora

Sremska Mitrovica – Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umetnika „Esnaf održana je i ove godine u Galeriji „Lazar Vozarević, povodom slave udruženja Sv. Rafaila Šišatovačkog. Na izložbi koja se može pogledati do 23. septembra, „Esnafovci su nastupili sa velikim brojem izlagača, predstavilo se 14 članova, sa 61 delom.

Kroz svoje decenijsko trajanje sremskomitrovački ULU „Esnaf”, pokušava da očuva dostojanstvo klasične slike u duhu starih majstora. Udruženje evocira sećanje na prošlost i tematiku koja je vekovima zaokupljala slikare. Slikajući u duhu klasičnog slikarstva motivi mrtve prirode, pejzaža, portreta i žanr su „oživeli” u realističkoj interpretaciji članova ULU „Esnaf”, koje je postaolo jedinstvena pojava na likovnoj sceni zemlje i šire.

Autori su nadahnuti jednim svetom koji nestaje i koji ima svoju nostalgičnu, ali i duhovnu notu. Kap rose na jabuci, miris dunja na ormanu, štimung prošlih vremena, sećanje na porodice običnih ljudi, zanatlija, narodni običaji, predeli rodnog kraja samo su neki od motiva koje oslikavaju članovi udruženja. Negujući sećanje na prošlost članovi nastoje da ispoštuju sve tehnološke zakonitosti slikarskog zanata klasične, štafelajne slike.

Na ovogodišnjoj izložbi „Esnafa” svoje radove izložili su: Dragan Martinović, Nenad Vojnović, Miljan Vasiljević, Milan Kolbas, Bojan Stričević, Dušan Prodana, Brana Grubješić, Damjan Martinović, Milena Radić, Peđa Radovanović, Rade Pavlov, Dragana Malešević, Vladimir Despotović, Jovica Tomašević.

Najava događaja

09sep(sep 9)13:0026(sep 26)19:00Sirmium grad dece

23sep16:0017:45U subotu svi na stadion, Radnički dočekuje ekipu Dubočice iz Leskovca

23sep17:0019:00Agrobiznis sajam

25sep19:0020:00Smotra likovnog stvaralaštva grada

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8556117.2072117.5588