Kultura

Muzičko – poetsko veče „Alisa i Lea u zemlji muzičkih čudesa”

Sremska Mitrovica – Muzičko – poetsko veče „Alisa i Lea u zemlji muzičkih čudesa” održno je u Baroknoj sali Muzeja Srema. Nastupale su Alisa Božić i Lea Nedimović i njihovi gosti. Program je održan u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Lea Nedimović ide u osmi razred Osnovne škole „Jovan Popović”, od malih nogu bavi se muzikom. Ljubav prema muzici razvila je Tamara Pajkanović u Muzičkom zabavištu „Vivak”. Nakon prvih muzičkih koraka logičan sled bilo je upisivanje Osnovne muzičke škole „Petar Krančević” u klasi Jelene Vlahović koja joj je otkrila lepote tonova koje proizvodi flauta. Iako je 2021. godine završila 6. razred flaute, nastavila je sa muziciranje u Kamernom sastavu „Slavujčići” u organizaciji nastavnice Tatjana Miljković .

Kako je rekla Lea Nedimović: „Sa ovim sastavom osvojila sam prvo mesto na takmičenju Sirmium music fest 2022. godine. Nagrada mi veoma znači i veoma sam srećna što mogu da nastupam pred mitrovačkom publikom i što ću uopšte svirati. Sviraću svoju kompoziciju koju sam komponovala, a i takođe ćemo imati goste koji će i recitovati. Volim mnogo da čitam i da recitujem, takođe, igram odbojku.”

U osnovnoj školi muzičkoj predaje nastavnica Mirjana Petrović, pod njenim mentorstvom 2022. godine Lea osvaja 2. mesto na Republičkom takmičenju mladih kompozitora FEDEMUS – deca kompozitori. Sve vreme školovanja ostvarila je odličan uspeh i primerno vladanje. Budući da je veoma svestrana, pored bavljenja muzikom, Lea učestvuje na Recitatorskoj smotri „Pesniče naroda mog” i svake godine se plasira na pokrajinski nivo, što je 2022. godine bilo nagradjeno i Zlatnom diplomom. Ostvarila je zavidne rezultate na svim nivoim takmičenja iz srpskog jezika i književnosti, iz nemačkog jezika, hemije, ekologije, likovne culture. 2019. godine osvaja peto mesto na Republičkom konkursu u pisanju bajke na nemačkom jeziku, takođe 2020. godine učestvovala je na Osmom međunarodnom takmičenju Willkommen gde joj je mentorka bila nastavnica nemačkog jezika Sonja Karalić. Likove rad joj je bio izložen na 67. likovnom konkursu Prostor u dečjem likovnom izrazu, u Kulturnom centru Novog Sada. Sa Klubom GŽOK „Srem”, u kojem igra, osvojila je Državno pionirsko odbojkaško prvenstvo 2021. godine u Ubu. Voli da putuje i želja joj da za početak proputuje Evropu.

Alisa Božić Osnovnu muzičku školu Petar Krančeviću Sremskoj Mitrovici upisuje 2015. godine u klasi profesorice Mirjane Lalošević, istrumenti violončelo. Nakon dve godine profesorica Lalošević napušta Srbiju i Alisa školovanje nastavlja u klasi profesorice Aleksandre Đorđević, a nakon toga kod Judit Niderholcer Josifoske. Aleksandrina profesorica solfeđa sa kojom je osvojala prva mesto na republičkim takmičenjiam iz ovog predmeta je Nevena Eraković. Sve vreme školovanja Alisa je ostvarivala odličan uspeh i primereno vladanje. Sa svakog takmičenja na kojem je uzela učešće vratila se sa osvojenom nagradom. Ona je odličan učenik Osnovne škole Jovan Popović”, u Sremskoj Mitrovici i učestvovala je na velikom broju takmičenja iz hemije, srpskog jezika književnosti, ekologije, muzičkog vaspitanja na kojima je takođe imala velikog uspeha i ostvarila zapažene rezultate. Najveće uspehe Alisa je ostvarila u tekućoj 2022. godini. Iz muzičke kulture osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju mladih kompozitora FEDEMUS – deca kompozitori, te iz biologije prvo mesto na Međunarodnoj juniorskoj ekološkoj olimpijadi – republički nivo takmičenja. Uspeh je došao kao kruna velikog rada i odlične saradnje sa nastavnicom Irenom Petrović i Branislavom Graovac. Odlične rezultate Alisa je ostvarila i na takmičenjima iz hemije, iz srpskog jezika i književnosti, te veliku zahvalnost duguje nastavnicama Danijeli Govorčić, Jasni Kalauzović i Marijani Konjević. Alisa je članica folklorna sekcija MKUD Srem iz Sremske Mitrovice. Mađarski jezik i kultura, takođe spadaju u deo  Alisinih interesovanja i ljubavi, tako da ovaj jezik pohađa kod profesora Zoltana Hegediša i Marte Fekete. Od 2017. godine Alisa je osvojila preko 20 nagrade priznanja, na svim nivoima takmičenja iz različitih nastavnih oblasti.

Alisa Božić je rekla: „Želela bih da se zahvalim na svoj podršci, ljubavi koju smo nam svi pružili. Nadam se da ću večeras moći da pokažem svoj maksimum i da će publika da uživa u ovom koncertu. Veoma mnogo mi znači ova nagrada što sam osvojila i ovaj koncert i ovo je samo jedan sprat koji sam prešla u svojoj budućoj karijeri i nadam se da ću moći da nastavim da osvajam takve i slične nagrade.”

Gosti koncerta bili su: Luka Međedović, Anđela Crnojakić, Leon Žarko, Isidora Kozlina i Lara Radovanović.

Slobodan Stojilković direktor Osnovne škole Jovan Popović”, u Sremskoj Mitrovici ponosan je na svoje dve učenice: „Ovo je muzički aspekt njihovog rada, ovo je jedna jako lepa manifestacija, kruna njihovog rada u muzičkoj školi i moram da pohvalim ove dve devojčice koje su jako jako dobre učenice, koje imaju puno obaveza, a koje sve ispunjavaju, ne bave se samo školom i muzikom, nego i nekim drugim aktivnostima u životu. Konkretno imaju i razne aktivnosti u školi, sve one to isprate i stvarno su perfektna deca. Sama ideja o koncertu potekla je od dece, što se tiče učešća na takmičenju od njihove nastavnice muzičkog Mirjana Petrović koja je učestvovala i dala maksimalnu podršku u njihovom smišljanju kompozicija i njihovom vežbanju, organizaciji svega, tako da mi večeras ovde možemo sve da vidimo i slušamo i uživamo.”

Pod mentorstvom Mirjane Petrović nastavnicom muzičke kulture u Osnovnoj školi Jovan Popović” devojčice 2022. godine osvajaju prvo i drugo mesto na Republičkom takmičenju mladih kompozitora FEDEMUS – deca kompozitori.

„Deca su nam uvek neiscrpna inspiracija i ideja je potekla, jako je lako sve to ostvariti kada imate tako dobru inspiraciju. S njima je zadovoljstvo sarađivati i kruna te saradnje je večeras, tu su naša Lea i Alisa ali i sva ostala deca koja učestvuju u program, njihovi drugari, prijatelji, saradnici uveličaće nam večeras ovaj concert, ovo muzičko-poetsko veče,” rekla je Mirjana Petrović.

Organizator ovog programa je Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove rekla je u ime organizatora: „Kraj školske godine je pravo vreme da se organizuje jedan ovakav concert, Ustanova za negovanje kulture „Srem” je to uradila sa velikim zadovoljstvom. Jako je lepo sarađivati sa Alisom i Leom, kao i sa nastavnicom Mirjanom Petrović. Alisa i Lea su dve male maturantkinje koje su pokazale da su jako talentovane, kako u muzici, tako i mnogim drugim oblastima.”

Poželela im je mnogo sreće i uspeha u daljem školovanju, životu i radu.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042