Izbori

Mitrovački Romi proslavili Đurđevdan

SREMSKA MITROVICA – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici juče su slavili svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija – praznik poznat u narodu kao Đurđevdan. Za Đurđevdan se vezuju brojni običaji, a to je i druga slava po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana.

U ranim jutarnjim časovim, mala zajednica Roma iz mitrovačkog naselja poznatijeg kao Jalija okupila se tradicionalno na uglu ulica Jalijska 1. i Jalijska 2. odakle su u povorci krenuli na tradicionalno kupanje u reci Savi na Gradskoj plaži.

Običaj je da se ujutru svi redom umivaju vodom: deca – „da budu zdrava kao dren”, devojke – „da se momci grabe oko njih”, stariji – „da budu zdravi”, domaćin – „da mu kuća bude dobro čuvana”.

Juče ujutro im je poseban gost bio nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima 2. juna „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra”, Branislav Nedimović sa saradnicima, čovek kome su kako su istakli posebno zahvalni za rešavanje brojnih komunalnih problema koje su imali u svom kraju. Većinu tih problema rešio im je upravo Nedimović dok je vršio ulogu gradonačelnika Sremske Mitrovice.

„Danas nije dan za politiku. Želim da čestitam praznikе, Vaskrs i Đurđevdan, svima koji slave. Ja sam odrastao i sa Dževadom, Suadom i sa Tajkom, igrao se sa njima, a da ne pričam o Redži, on je institucija ovde. Bili smo sa njima na plaži, lepo je videti ukrštene srpske zastave i zastave romske zajednice, i zadovoljstvo je biti sa njima. Ovi ljudi su dobri ljudi, uvek odani Mitrovici, odani Srbiji, a naš posao je da slušamo i gledamo i kad prodju dani veselja da počnemo zajedno da radimo,” rekao je Branislav Nedimović.

Đurđevdan je druga slava po broju proslavljanja u Srbiji iza Nikoljdana, a među najvećim je prolećnim praznicima. Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

„Čestitam praznikе, Vaskrs i Đurđevdan, svi smo složni, da smo živi i zdravi, svi imamo petoro, šestoro dece, svi radimo. Običaj je malo kod vode da se ošiša malko kose i sve probleme koje imaju odnosi daleko reka Sava. Posetio nas je Branislav Nedimović, nama je to drago i bili smo dobri još kad nije bio ministar, još kad je živeo ovde u Pejtonu, pozivam sve da izađu na izbore i da glasaju,” istakao je Redžep Alimanović.

Veliku važnost ima i kupanje na reci, pre sunca (ponekad se u reku bacaju venci od raznog cveća, ili se sipa mleko).

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – „da će biti plodna godina”, a ako na ovaj praznik i sutradan pada kiša – „da će leto biti sušno”. Kaže se u narodu da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133