Izbori

Mitrovački Romi proslavili Đurđevdan

SREMSKA MITROVICA – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici juče su slavili svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija – praznik poznat u narodu kao Đurđevdan. Za Đurđevdan se vezuju brojni običaji, a to je i druga slava po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana.

U ranim jutarnjim časovim, mala zajednica Roma iz mitrovačkog naselja poznatijeg kao Jalija okupila se tradicionalno na uglu ulica Jalijska 1. i Jalijska 2. odakle su u povorci krenuli na tradicionalno kupanje u reci Savi na Gradskoj plaži.

Običaj je da se ujutru svi redom umivaju vodom: deca – „da budu zdrava kao dren”, devojke – „da se momci grabe oko njih”, stariji – „da budu zdravi”, domaćin – „da mu kuća bude dobro čuvana”.

Juče ujutro im je poseban gost bio nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima 2. juna „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra”, Branislav Nedimović sa saradnicima, čovek kome su kako su istakli posebno zahvalni za rešavanje brojnih komunalnih problema koje su imali u svom kraju. Većinu tih problema rešio im je upravo Nedimović dok je vršio ulogu gradonačelnika Sremske Mitrovice.

„Danas nije dan za politiku. Želim da čestitam praznikе, Vaskrs i Đurđevdan, svima koji slave. Ja sam odrastao i sa Dževadom, Suadom i sa Tajkom, igrao se sa njima, a da ne pričam o Redži, on je institucija ovde. Bili smo sa njima na plaži, lepo je videti ukrštene srpske zastave i zastave romske zajednice, i zadovoljstvo je biti sa njima. Ovi ljudi su dobri ljudi, uvek odani Mitrovici, odani Srbiji, a naš posao je da slušamo i gledamo i kad prodju dani veselja da počnemo zajedno da radimo,” rekao je Branislav Nedimović.

Đurđevdan je druga slava po broju proslavljanja u Srbiji iza Nikoljdana, a među najvećim je prolećnim praznicima. Ovaj praznik smatra se za granicu između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

„Čestitam praznikе, Vaskrs i Đurđevdan, svi smo složni, da smo živi i zdravi, svi imamo petoro, šestoro dece, svi radimo. Običaj je malo kod vode da se ošiša malko kose i sve probleme koje imaju odnosi daleko reka Sava. Posetio nas je Branislav Nedimović, nama je to drago i bili smo dobri još kad nije bio ministar, još kad je živeo ovde u Pejtonu, pozivam sve da izađu na izbore i da glasaju,” istakao je Redžep Alimanović.

Veliku važnost ima i kupanje na reci, pre sunca (ponekad se u reku bacaju venci od raznog cveća, ili se sipa mleko).

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro – „da će biti plodna godina”, a ako na ovaj praznik i sutradan pada kiša – „da će leto biti sušno”. Kaže se u narodu da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7537117.1050117.4563