Izbori

Istorijska pobeda koalicije okupljene oko lokalnog SNS-a

SREMSKA MITROVICA – Branislav Nedimović, nosilac Liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra” saopštio je da su na lokalnim izborima ostvarili istorijsku pobedu dobivši 62% glasova, imaće 39 mandata u Skupštini grada, što je skoro dvotrećinska većina. Zahvalio se svima koji su im pružili podršku na izborima i najavio prve akcije.

Prve tri odluke koje će doneti nova skupštinska većina, prema rečima nosioca Liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra” i kandidata ove koalicije za gradonačelnika, Branislava Nedimovića su smanjenje cene toplovodnog grejanja, hitna smena direktora Opšte bolnice i donošenje odluke o roditelju-negovatelju.

„Naša lista osvojila je 61,67% glasova, imala je 20.782 glasa, na bazi toga mogu da kažem da smo ostvarili istorijsku pobedu. Na izbore je izašlo 50,33% birača, glasalo je nešto manje od 35.000 ljudi, nevažećih je bilo 859 listića, svi ostali bili su važeći i na osnovu njih je izvršena raspodela mandata. Nikad ova stranka oko koje je formirana lista, do sada, od 2016, godine, od kako radimo svi zajedno, nije imala ovakav izborni rezultat i u skladu sa tim, biće odštampani bilbordi u toku dana, kao izraz zahvalnosti Mitrovčanima. Mi smo 2016. godine imali nešto malo preko 50% na lokalnim izborima, 2020. godine 58% i 2024. godine 62%. Mislim da će se sa 39 odbornika većine vrlo brzo konstituisati Skupština grada, ubrzo potom izabrati izvršni organi vlasti,” saopštio je Branislav Nedimović, nakon što su i zvanično obrađeni rezultati sa 100% biračkih mesta.

Rekao je da je jučerašnji dan protekao prilično mirno bez nekih većih nepravilnosti. Uočeno je da je toj listi falilo svega još 13 glasova da dobiju i 40. mandat u lokalnom parlamentu: „Taj mandat se prelio grupi građana Grad za sve nas, oni imaju zbog toga 14 mandata. Postoje neke nepravilnosti na biračkom mestu 17 u Laćarku, mogli smo da rušimo to biračko mesto i da probamo da dobijemo tih 13 dodatnih glasova, da uzmemo i taj 40. mandat, odnosno da drugi po redu imaju mandat manje, ali dobre smo volje zbog odličnog izbornog rezultata i nećemo podnositi nikakve prigovore u narednih 72 sata. Već smo jutros u 7:15 h imali izborni štab, analizirali izborne rezultate i doneli ovakvu odluku. Što se tiče naše Liste, „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra”, ovi rezultati su konačni ili nećemo ulagati nikakve prigovore.”

Komenatrišući rezultate izbora, izjavio je da ima nekoliko iznenađenja: „Iznenađenje je, možda za građane, što smo prešli 60%, ja sam to očekivao od prvog dana, ali nikad ne možete znati kako će da se izbori završe, da li ćete da završite na 50, 57 ili na 60% nijanse su u pitanju. Znam samo, da smo radili, da smo bili u svakom mestu i da smo se trudili da juče napravimo što bolji rezultat.

Čestitao je i svim drugim akterima, listi Grupa građana „Grad za sve nas” koja je osvojila 7.278 glasova, što je 21,09%, i time obezbedila 14 mandata. Lista „Sremska Mitrovica protiv nasilja – Đorđo Đorđić – Tatjana Ljubišić – Danijel Ćetojević dobila je podršku 2.631 građana, odnosno 7,62%, i sa malim brojem glasova uspela da dobije pet mandata, što je iznenađenje, prokomentarisao je Nedimović. Čestitao je Listi „Dr Savo Manojlović – I ja sam Mitrovica – Kreni-promeni Mlada Mitrovica koja je sa tri mandata i sa 2.045 glasova, odnosno 5,93% prvi put ušla u parlament, bilo gde. Liste „Evropska Mitrovica sa 210 glasova ili 0,61% i „Nada za Mitrovicu – Nova demokratska stranka Srbije sa 703 glasa ili 2,04% ostale su ispod crte, ali im je čestitao na učešću jer su, kako ističe, shvatili da je ovo bila veoma važna stvar za demokratski potencijal našeg grada. O tome svedoči, dodao je, i činjenica da je veoma malo gradova i opština imalo ovoliko listi na izborima.

Sledi proglašenje zvaničnih rezultata. Ukoliko ne bude prigovora u narednih 72 sata, mogli bi da budu proglašeni 5. juna uveče, od kada bi tekao rok od 30 dana za konstituisanje lokalnog parlamenta. „Ono što nisam uspeo da čujem tokom izborne kampanje, ni od jedne izborne liste to su neki konkretni, veliki predlozi za razvoj grada Sremske Mitrovice. Bilo je par manjih predloga, koje ćemo razmotriti, neće nas biti sramota da u danima koji su ispred nas realizujemo i te ideje i da kažemo jasano i glasno na osnovu čega, nećemo biti nikakvi plagijatori, ali jako je važno u toj širokoj raspravi čuti gomilu ideja,” dodao je Nedimović.

Istakao je da ga obavezuje dobijenih 20.700 glasova, tih 50% izašlih na lokalne izbore, što je neverovatna izlaznost, pošto su, prvi put posle 20 godina, lokalni izbori održano samostalno. Prethodni put to je bilo 2004. godine, kad su bili neposredni izbori za gradonačelnika, podsetio je da je tad, u prvom krugu izlaznost bila 39%, dok je danas drugačija situacija.

„Prva sledeća lista posle nas, ima tri puta manje glasova, treća lista koja se nalazi iza nas ima devet i po puta manje glasova. Novu skupštinsku većinu ćemo, za sada, činiti mi sami, ali naravno, pružamo ruku svima koji hoće da rade s nama. Od danas kreće samo rad, spremićemo predloge i izaći pred vas već krajem ove i početkom sledeće nedelje, a to će biti smanjenja cene grejanja za kolektivno stanovanje za 10% u skladu sa onim što se dešava na tržištu, druga stvar je hitna smena direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica, koliko je moguće već od nedelje i postavljanje novih ljudi, da više stavimo tu priču ad akta i rebrendiramo našu bolnicu, da ne bude više mesto od kog će ljudi da beže, i treća stvar, to je predlaganje skupštinske odluke čim se završi konstituisanje, o roditelju-negovatelju,” zaključio je Branislav Nedimović.

Na izborima je glasalo 34.525 birača, odnosno 50,33 odsto od ukupno upisanih u birački spisak, a važećih listića je bilo 33.649.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7045117.0557117.4069