Izbori

Ana Oreg posetila odbor PSG u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Odbor Pokreta slobodnih građana u Sremskoj Mitrovici je posetila Anna Oreg predsednica Pokrajinskog odbora PSG i narodna poslanica. Pokret slobodnih građana  ima tri poslanika u Skupštini Srbije Anu Oreg, Pavla Grbovića i Natana Albaharija. Trenutno se radi na razvoju stranačke infrastructure što je i bio cilj posete.

Očekujete li beogradske izbore na proleće kako se najavljuje od strane nekih lidera opozicije?

Nije realno da će biti novih izbora. Prosto politička situacija ne ukazuje da bi se to moglo desiti.

Za otprilike godinu i po su redovni  pokrajinski i lokalni izbori. Šta očekujete na njima i da lićete na njih ići u nekoj koaliciji?

Mi se spremamo i za pokrajinske i za lokalne izbore. Priprema stranačke infrastructure je  sada u našem glavnom fokusu. Radom na terenudižemo kvalitet stranke stvarajući uslove da pokrenemo i organizujemo energiju našeg biračkog tela. Realano je da će se formirati neki oblik građanske a možda i šire koalicije. Sada je još rano da se razgovara. Mi se spremamo i za pokrajiske i za lokalne izbore  u kom formatu još je rano definisati.

Novo ste lice na politčkoj sceni Vojvodine i Srbije. Koji je bio Vaš motiv za ulazak u politiku?

Zaista nikada se nisam ranije bavila politikom. Ovo je prva organizacija u koju sam se uključila. Nisam mogla da sedim skrštenih ruku i da čekam da se nešto pozitivno desi samo od sebe. Verujem da se moramo se angažovati ako hoćemo nešto da uradimo na poboljšanju.

Prvi put ste u Skupštini Srbije. Kakva su vaša iskustva u dosadašnjem parlamentarnom radu?

Iskustva su užasna. Očekivala sam s obzirom na prirodu sadašnje vlasti da će biti opstrukcija i problema. Ipak me je iznenadio ovako visok nivo opstrukcije. Danas smo imali sednicu po hitnom postupku što je uobičajeno.  Obaveštenja za sednice stižu dan za dan. Na taj način praktično je nemoguće raditi. Hitni postupak bi trebao da bude izuzetak a sada je konstanta.

U tom slučaju poslanik mora da hitno organizuje sopstvene dnevne obaveze da bi uopšte stigao na sednicu. Dočeka vas kao danas 21 tačka dnevnog reda I material od više hiljada strana. Nemoguće je u tako kratkom roku koji se meri satimaući u materiju i  baviti se time na ozbiljan način.  

Kada se sednice zakazuju po hitnom postupku ne možemo podneti zahtev za izmenu dnevnog reda ili promenu nekog zakona čime nam je potpuno onemogućen rad. Uniženi smo ne samo mi kao poslanici nego I institucija skupštine. Praktično je tako opoziciji u potpunosti onempogućen rad. Nemamo mogućnost da predamo amandmane Smatrala sam da ćemo bar imati mogućnosti da u Skupštini kao najvišem zakonodavnom telu iznesemo svoje stavove ali smo u tome u stvarnosti onemogućeni takvim procesurama. Ipak su neki građani I to ne mali broj glasali za nas. Mi kao njihovi zastupnici smo onemogućeni da ih predstavljamo.

Jeste li bar vidljiviji posle ulaska u parlament?

Bolje je biti u skupštini nego van nje. Imamo bar mali kanal komunikacije. Kad napišemo nešto ipak to neko mora da objavi nismo samo građanska inicijativa i težina naše reči je veća.  To nije ništa previšeznačajno  pošto se vrši diskretna opstrukcija vidljivosti čak i preko medija koji prenose sednice ali je svakako više nego ništa. Društvene mreže su gotovo jedini alat koji mi imamo i trudimo se da taj vidi komunikacije unapredimo.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998