Izbori

Hrana kao lokalni brend – jedan od projekata Liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu.”

Zasavica – Na današnjoj konferenciji za medije Liste Aleksandar Vučić – Za našu decu.” predstavljen je projekat Hrana kao lokalni brend. Srpska napredna stranka konferenciju za medije održala je na Seosko – turističkom domaćinstvu Čikić u selu Zasavica I, podržavajući proizvođače hrane, ali i razvoj seoskog turizma.

Petar Samardžić u ime Gradskog odbora Srpske napredne stranke predstavio je planove za afirmaciju i popularizaciju Sremske Mitrovice kao značajne gastro-turističke destinacije.

 „Kao što je već najavljeno, lista pod brojem 1, Aleksandar Vučić – Za našu decu, u Sremskoj Mitrovici, najavila je realizaciju velikog broja projekata. Mi smo do 2025. izdvojili 25 najprioritetnijih i svrstali ih u pet oblasti, a jedna od njih jeste i hrana, odnosno poljoprivredno-prehrambeni proizvodi. Mitrovački gastro-market jedan je od tih projekata. Zasnovan je na, takozvanoj, urbanoj reciklaži, što podrazumeva obnovu starih objekata koji nisu u funkciji, a jedan od takvih objekata je zgrada nekadašnjeg Bioskopa „Jedinstvo”. Sada će ona dobiti jednu novu namenu, novi izgled i funkciju, a to je prodavnica hrane, sa restoranom, kuhinjom i bazarom. Taj objekat će biti specijalizovan isključivo za lokalne proizvode, kako primarne poljoprivredno-prehrambene, tako i prerađivačke, ali i gotova jela. Takođe, u ovom objektu biće moguće organizovati skupove, sajmove i različite gastronomske manifestacije,” rekao je Samardžić.

„Na taj način podržavamo i pomažemo lokalne proizvođače hrane, a, sa druge strane, jednom ruiniranom objektu, koji za nas Mitrovčane ima određenu istorijsku vrednost, dajemo novi izgled i funkciju kojom ćemo zadovoljiti potrebe društva današnjice. Južna padina Fruške gore takođe će biti iskorišćena. To ćemo postići sprovođenjem nacionalne strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva i marketing plana. Setićemo se i podrške koju smo pružali proizvođačima suvomesnatih proizvoda, što je rezultiralo povećanjem broja legalnih, registrovanih proizvođača. Sada ćemo taj isti koncept primeniti i u sektoru vinarstva, sa ciljem da uz nove mere podrške povećamo površine pod zasadima vinove loze i samim tim povećamo broj registrovanih vinara. Tako ćemo kompletirati gastro ponudu našeg grada i doprineti da Sremska Mitrovica bude ne samo centar svinjskog Srema, nego i vinskog,” istakao je Petar Samardžić.

Najavio je nastavak i razvoj projekta Korpa lokalnih proizvoda, brendiranjem Korpe kao gradskog suvenira. Ideja tog projekta je da se lokalni proizvođači poljoprivredno-prehrambenih, zanatskih i drugih tradicionalnih proizvoda povežu kako zajednički nastupali na tržištu.

Kako je istakao Petar Samardžić: „Za svako selo izgradićemo agrobiznis zone.  One podrazumevaju potpuno infrastrukturno opremanje atarskih površina u selima, kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da zakupe deo zone, tu ostave svoju poljoprivrednu mehanizaciju, očiste je, i lageruju repromaterijal. Agrobiznis zone će biti potpuno komunalno opremljene, sa strujom, vodom, nadzorom, a izgradićemo i pristupne saobraćajnice i otresišta kako bismo olakšali našim poljoprivrednicima obavljanje radova. Tako se stvaraju uslovi za izgradnju preradnih i skladišnih kapaciteta. Planirano je nekoliko lokacija za agrobiznis zone, a neke od njih biće u Kuzminu, Martincima, Bešenovu, Jarku, Šašincima i Mačvi”.

Najavio je razvoj koncepta SM bašte i SM farme, namenjenog pre svega mlađim sugrađanima, u okviru kog će svako dete imati mogućnost da poseti baštu ili farmu, samostalno ubere povrće, pokupi jaje iz kokošijeg gnezda ili da vidi kako se muzu krave. Ovaj koncept biće realizovan u saradnji sa Kazneno-popravnim zavodom, koji će voditi računa o održavanju bašte i farme, a planirano je da postane još jedna turistička atrakcija u gradu.

Najava događaja

21maj12:0012:30U utorak „Maturantski ples”

22maj09:0013:00Otvoreni dan u Kasarni „Boško Palkovljević Pinki”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7618117.1131117.4644