Srbija i svet

PREDSTOJI NAM PRAVA VREMENSKA KLACKALICA Narednih dana ujutru mraz, pa drastični porast temperatura, a cela Srbija POD MAGLOM

Zima je uveliko počela, ali zasad snega ima samo na planinama, pa iako su stanovnici naše zemlje ranijih godina imali prilike da mu se raduju eventualno oko novogodišnjih praznika, ipak ga neće biti narednih dana, sem u nekim delovima zemlje.

Zima bez snega?

U celoj Srbiji u narednom periodu očekuje nas maglovito, ali uglavnom suvo vreme, sa prosečnim temepraturama od 0 do 5 stepeni. Istovremeno, iako jačih snežnih padavina neće biti, na planinama će doći do zadržavanja snežnog pokrivača od ranije.

Dok je sneg u pojedinim delovima zemlje padao kao i svake godine, u drugim jedva da je bilo susnežice

Kako je za “Blic” objasnio meteorolog Đorđe Đurić, padavina nema s obzirom na to da je Srbija već 15 do 20 dana pod uticajem anticiklona, pa je pritisak, samim tim, veoma visok. Takva situacija očekuje se i u narednih sedam dana, pri čemu će vreme biti stabilno i suvo.

Sneg tek u ponekim delovima zemlje

Ipak, slabije snežne padavina zahvatile su Pirotski, Pčinjski i Jablanički okrug, a ponajviše gradove među kojima su Vranje, Pirot i Dimitrovgrad.

Narednih dana mraz, pa toplo vreme

Sutra se očekuje maksimalna dnevna temepratura do 8 stepeni, dok će u utorak i sredu porasti na 12, eventualno 13 stepeni Celzijusa.

Uprkos visokim temperaturama koje nam predstoje, jutarnji mraz nećemo izbeći

Jutra u Srbiji narednih dana biće maglovita, ali ne previše hladna, biće prisutna i pojava slabijeg mraza. Temeprature će se uglavnom kretati od 5 do 10 stepeni, što je relativno toplo za ovo doba godine.

– Narednih sedam dana biće magle i niske oblačnosti veći deo dana, na području Srbije, a naročito na području Vojvodine, Mačve i Podrinja. U tim delovima biće hladnije u odnosu na druge krajeve zemlje – rekao je Đorđe Đurić.

U narednoj sedmici hladnije vreme na području Vojvodine, Mačve i Podrinja

Slična situacija očekuje se i u Beogradu, postoje delovi grada gde će se zadržati magla, ali i suvo i sunčano vreme. Temperature će se kretati od nule, do maksimalnih 12 eventualno 13 stepeni, u najtoplijem delu dana.

Tokom narednih nekoliko dana situacija će biti takva da će srpske ravnice uglavnom biti pod maglom, dok takva situacije neće biti u brdsko-planinskim predelima, gde će biti toplije i sunčano vreme.

U narednim danima magla će biti satsavni deo svakodnevnice

Đurić navodi da se vremenske okolnosti u kojima smo se našli nazivaju “temperaturna inverzija”, tačnije temepratura koja raste sa visinom, pa će tako na planama sada biti toplije nego u ravničarskim kraljevima zemlje.

– U globalu do 20. januara nema znatnije promene što se vremena tiče, tek tamo pred sam kraj meseca će se nešto možda promeniti – dodao je Đurić.

U petak će na kompletnoj teritoriji Srbije biti magle, dok će na planinama ponovo biti sunčano i toplije.

Ono što je sigurno, to jeste da će se vreme narednih nekoliko dana biti veoma pogodno za razvoj zagađenja vazduha koji traje nekoliko dana unazad, a po svemu sudeći nastaviće se u istoj meri, upravo zbog anticiklona koji pogađa našu zemlju.

U većini gradova u Srbiji, pogotovo u prestonici zagađenje je na visokom nivou, te se često savetuje da se izbagava duži boravak na otvorenom.

Podaci o zagađenju vazduha u svakom trenutku na Blic.rs

Prošlu, 2019. godinu obeležilo je ogromno aerozagađenje u Srbiji. Loš vazduh udisali smo i u novogodišnjoj noći, a sudeći po prognozama, neće biti bolje ni u narednom periodu.

“Blic” vas je kontinuirano i precizno obaveštavao o stepenu zagađenja vazduha, a to ćemo raditi još bolje. Želimo da vam informacije o stepenu zagađenja u svakom trenutku budu na dohvat ruke i, što je najvažnije, da vam budu jasne i razumljive.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988