Srbija i svet

NAŠA MLADA NAUČNICA MEĐU 100 NAJBOLJIH NA SVETU Aleksandra na prestižnom ruskom univerzitetu “DIZAJNIRA” HRANU ZA KOSMONAUTE

Najbolja mlada naučnica 2019. godine, dr Aleksandra Cvetanović iz Leskovca, naučni je saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i nalazi se na listi stotinu najeminentnijih naučnika u svetu. Trenutno u Rusiji radi na projektu razvoja hrane za ruske kosmonaute.

Za nju je nauka radost, zadovoljstvo, izazov.

Njen dosadašnji istraživački rad prepun je priznanja, citirala su je zvučna istraživačka imena današnjice.

– Protekla godina zaista je bila moja godina u profesionalnom smislu, teško mi je da izdvojim par momenata, bilo je dosta uspeha – kaže dr Cvetanović.SRPSKA NAUČNICA ZASLUŽNA ZA WIRELESS I 5G MREŽU Branka Vučetić, dobitnica prestižne svetske nagrade: Inspirisana sam Teslom

Saradnja sa ruskim “Lomonosovim”, Oktobarska medalja rodnog grada Leskovca i nagrada najboljeg mladog istraživača 2019. tri su dostignuća koja su obeležili ovu godinu Aleksandri Cvetanović.

– To je kruna mog dosadašnjeg rada i platforma za osvajanje vrhova koji su možda do sada bili neosvojivi – kaže Cvetanović.

Ona za RTV otkriva da će po pozivu čuvenog ruskog “Lomonosova” uskoro učestvovati u “dizajniranju” hrane za buduće ruske kosmonaute. Pročitajte još:

– Imala sam tu veliku privilegiju da me kolege iz Ruske akademije nauka pozovu da, rame uz rame sa prestižnim imenima ruske nauke, radim na dizajnu hrane za ruske kosmonaute. Reč je o takozvanoj funkcionalnoj hrani. To je nov istraživački poduhvat, meni je novina i nešto što će mi doneti nove naučne pobede – rekla je Aleksandra.

Na pitanje da li ostaje u Srbiji, odgovara potvrdno.Oni su osvojili svet, imaju manje od 35 godina i svi dolaze iz ISTOG GRADA U SRBIJI

– Srbija ostaje moja baza za sada, žeđ za znanjem me je vodila čitavim svetom. Prikupila sam određeni nivo znanja i osećam duboku potrebu da ga primenim u svojoj zemlji što kroz naučni, a nadam se i nastavni rad jer osećam da imam dovoljno i snage i energije da svoje znanje i entuzijazam usmerim ka oblikovanju novih naučnih snaga Srbije – poručila je srpska mlada naučnica u razgovoru za RTV.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7102117.0614117.4126