Odbojka

Promocija odbojke za osnovce

Sremska Mitrovica – U fiskulturnoj sali OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici, održane su sportske aktivnosti u svrhu promocije odbojke za učenike osnovnoškolskog uzrasta, a u organizaciji GŽOK „Srem” Sremska Mitrovica.

Odbojka je olimpijski sport loptom u kojem igraju dve protivničke ekipe, po definiciji, na terenu koji ima na sredini razapetu mrežu. Cilj igre je poslati loptu preko mreže da bi dodirnula protivničko polje i sprečiti protivnika da učini isto.

Kako je rekao Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport: „Gradski ženski odbojkaški klub pokrenuo je inicijativu popularizacije ženske odbojke na teritoriji Grada Sremske Mitrovice, konkretno po osnovnim školama, naročito ovde u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” popularizaciju odbojke na uzrastu od trećeg do šestog razreda. Dobro je da se ovde uključi veliki broj devojčica jer odbojka je nešto što je zdravo i što je dobro, uopšteno sport je jako dobra stvar jer ćete time uraditi jedan značajan period u socijalizaciji deteta, odvući decu sa ulice, formirati im neke zdrave, osnovne, životne navike i drago mi je da će danas neka pozitivna priča ovde upravo iz Zmajeve škole otići po svim osnovnim školama u Gradu Sremskoj Mitrovici. Zato smo danas ovde, Grad Sremska Mitrovica ovakve sportske aktivnosti i sve sportske aktivnosti koji su u korist dece i našeg grada podržava i zato smo danas ovde da podržimo kod dece nešto što je stvarno dobro i što će da traje.”

Tim ima šest igrača od kojih svaki ima svoju funkciju. Po pravilu u timu su tehničar, korektor, dva primača, srednji bloker i libero. Takođe šest igrača nalazi se na rezervnoj klupi.

Slobodan Stojilković predsednik GŽOK „Srem” rekao je: „Za pravilan razvoj kluba jako je bitno da ima dobre i zdrave osnove, a dobre i zdrave osnove se temelje tako što se prave u osnovnim školama. Ovo je faktički novootvorena škola odbojke Gradskog ženskog odbojkaškog kluba „Srem”, to je u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” gde je dugo godina ona funkcionisala, međutim u nekom izvesnom periodu je to nestalo. Mi smo se potrudili da je oformimo ponovo, da okupimo decu i da radimo sa njima. To je krenulo jako dobro, evo već od septembra to funkcioniše, sve više i više dece nam dolazi, tako da smo jako zadovoljni razvojem ovog našeg centra. Danas smo okupili i prvi tim koji će doći da radi sa ovim devojčicama, zato što svaki mali sportista ima svog nekog idola. Njihovi idoli su devojke koje igraju u prvom timu jer dolaze na naše utakmice superlige, gledaju, prate i pomažu nam tako što rade kao hvatači lopti, tako da su to njihovi idoli i danas će njihovi idoli raditi s njima. To jedna jako lepa stvar u smislu promovisanja same odbojke u gradu i pospešivanja što većeg kvantiteta dece da bi dobili jednog dana kvalitet i da bi održali tu našu superligu koju igramo, tražimo među ovim devojčicama buduće igračice iz Sremske Mitrovice koje će to jednog dana postati i nositi taj klub dalje u najvišem rangu takmičenja u Srbiji.”

Ovo je sport koji se uglavnom igra rukama, a  može se igrati svim delovima tela. Ekipa ima pravo na tri odigravanja (ne računajući dodir bloka), pre nego što vrati loptu protivniku.

Dunja Malešević ima 10 godina i trenira odbojku: „Kod nas je došao prvi tim da probamo s njima da igramo i da nam pokažu kako oni igraju. Treniram malo manje od godinu dana. Treniram još uvek gimnastiku, trenirala sam i atletiku i tenis. Moja mama i tata su difovci i oni su isto sportisti. Baviti se sportom je važno zbog zdravlja i bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima jako je bitno, kao i trenirati neki sport.”

Tokom igre svih šest igrača rotiraju se u polju u smeru kazaljke na satu, nakon osvojenog servisa. Devojčice na treninzima uče osnovna pravila igre, stiču fizičku kondiciju, jačaju se mentalno, pored toga što se takmiče oni se i druže sa svojim vršnjacima.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142