Odbojka

Odbojkaškom utakmicom počelo Gradsko školsko prvenstvo

Sremska Mitrovica – Gradsko prvenstvo u školskom sportu počelo je odbojkaškom utakmicom u sali Mitrovačke gimnazije. Utakmicu su igrale devojčice osnovnoškolskog uzrasta, a sutra nastupaju dečaci.

Gradsko prvenstvo u školskom sportu za dečake i devojčice, učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica počelo je u fiskulturnoj sali Mitrovačke gimnazije. U prvoj utakmici takmičenja sastale su se ekipe učenica osnovnih škola „Dobrosav Radosavljević Narod” iz Noćaja i „Sveti Sava” iz Sremske Mitrovice.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica rekao je povodom početka prvenstva: „Sremska Mitrovica i gradski Savez za školski sport organizuju školska prvenstva u raznim sportovima. Ovih šest ekipa u kategoriji devojčica osnovnih škola je polazna osnova za Savez za školski sport na čemu treba da se radi u budućnosti kako bi bilo više ekipa na takmičenju. Nastavljamo sa kampanjom 100 dana sporta, s tim što moramo da napravimo pauzu zbog iznuđenog vanrednog raspusta u školama. To vreme ćemo iskoristiti da dodatno promovišemo besplatnu školu sporta i povećamo broj časova, napravimo otvorene dane za roditelje i decu. Pokušavamo da bazu rekreativnog sporta podignemo na viši nivo. Imamo problem u odnosu osnovnih i srednjih škola, na svaka četiri osnovca dolazi jedan srednjoškolac. Javlja se problem napuštanja sporta na prelasku iz osmog razreda u srednju školu i to je taj ogromni zadatak o kome već godinama pričam, tj. problem malog učešća srednjoškolaca u sportu. Na Gradskom školskom prvenstvu učestvovaće oko 300 dečaka i devojčica, na odbojkaškim takmičenjima za vreme kampanje 100 dana sporta očekuje se 1200 učesnika, dok će ukupan broj na svim takmičenjima iznositi između 20 i 30 hiljada.”

U kategoriji osnovnih škola za devojčice, prijavljeno je šest odbojkaških ekipa, što je prema Crnićevim rečima, sasvim dovoljan broj. Oko 300 školaraca bori se za plasman na Okružno takmičenje.

Angelina Anojčić-Vuković, sportski direktor Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica i predsednik Saveza za školski sport Grada Sremska Mitrovica istakla je: „Gradsko školsko prvenstvo u odbojci organizovano je u okviru školskih sportskih takmičenja, za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Sremske Mitrovice. Utakmice se igraju na dva dobijena seta, uz pravila Međunarodne odbojkaške federacije. Prvoplasirana ekipa obezbediće plasman na Okružno prvenstvo. Prošle godine učenice Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice bile su prvakinje Državnog prvenstva u odbojci”.

Odbojka je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tela, pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. To je kolektivna igra, te razvija i timski duh.

„Treniram odbojku pet godina i mislim da ćemo pobediti na ovom takmičenju trenirali smo svaki dan”, rekla je Teodora Živković članica odbojkaške ekipe Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica, Područno odeljenje Noćaj.

Grad Sremska Mitrovica će na ovaj način pokušati da odbojku kao prelep sport ali i sve druge discipline školskog sporta približi svim učenicima koji su zainteresovani za bavljenje sportom. U okviru ovih takmičenja zainteresovani učenici će imati priliku da usavrše neke osnovne tehničke elemente odbojke i ostalih sportova.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142