Kultura

Promocija zbirke pesama „Kroz trepavice sipam tugu”

Sremska Mitrovica – Nagrađena zbirka poezije Mitrovčanke prof. dr Slađane Milenković predstavljena je publici u našem gradu. Organizatori promocije bili su Biblioteka „Gligorije Vozarović” i Književna zajednica Sremska Mitrovica.

Pred mnogobrojnom publikom u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarović” održana je promocija zbirke pesama „Kroz trepavice sipam tugu”  književnice Slađane Milenković. Pesme su joj prevođene na engleski, nemački, arapski, turski, poljski, japanski, rumunski, bugarski, španski, makedonski i druge jezike. Autor je šest zbirki pesama, a izbor iz njene poezije objavljen je u Poljskoj na tom jeziku. Knjigu „Kroz trepavice sipam tugu” objavio je „ASoglas izdavaštvo” Zvornik 2022.

Autorka prof. dr Slađana Milenković zahvalila se publici, učesnicima, organizatorima, svima koji su doprineli tome da se knjiga objavi i promoviše: „Ova promocija je specifična, govoriti među svojima, u svom gradu, uvek je poseban osećaj. Poezija kao najviši oblik umetničke upotrebe jezika, jeste način na koji spoznajemo svet i na koji se mi prikazujemo svetu, ona je suštatsvo našeg bića. Još za vreme studija objavila sam dve zbirke poezije, jedna je promovisana u svečanoj sali Dekanata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a podršku mi je dao pre svih prof. dr Petar Milosavljević koji je i govorio na toj promociji. Tih devedesetih sam objavljivala pesme i u Japanu, o tome su pisale i novine poput „Politike”, „Večernjih novosti”. Kasnije sam se više okrenula naučnom radu, a danas je promovisana moja nova nagrađena knjiga pesama. Čuli ste stih otkucava srce, večeras su srca svih u publici i nas učesnika kucala u istom ritmu stihova.”

U programu su pored autorke učestvovali Nedeljko Terzić, književnik i Mirjana Marković, predsednica Književne zajednice. Program je vodila Moravka Todić.

Publika je uživala u umetničkom kazivanju poezije, a govorili su je Dušanka Anojčić, Zorica Miščević, Jelena Janković. Čitani su i krati izvodi iz kritika, objavljeni u književnoj periodici.

Kako je predstavljajući knjigu rekao Nedeljko Terzić: „Radeći kao profesor i kao novinar, Milenkovića je uporedo ostvarila i vredno književno delo, toliko toga je postigla, uradila, želim joj da jednog postane akademik. Više puta je nagrađivana za poeziju i naučni rad, kao mlada pesnikinja, bila je finalista skoro svih festivala u to vreme. Objavila je više desetina naučnih radova i deset monografija i udžbenika. Dobitnik je više nagrada za pesnički i naučni rad. Mnoštvo je tema u stvaranju nove zbirke iza čijih trepavica kapilju ispovedna i misaona rasuđivanja, a svaki stih ove je knjige „bistra duša“. Jedna od tuga prosutih ispod trepavica jeste razlog za pesmu posvećenu ocu Momčilu koji je rođen u selu Luke kod Ivanjice, te ta toponimska orijentacija otvara mogućnost tumačenja pesme o rodoslovnim osećanjima i rodnom kraju gde koren čuvaju „vekovnici“ dragačevski krajputaši. Njen glas je potreban poeziji važan i značajan u našim savremenim tokovima književnosti.”

„Poezija Slađane Milenković pruža čitaocima istančanih afiniteta i osobenih estetskih ukusa mogućnost različite recepcije i sopstvene spoznaje sveta, emotivni doživljaj u kojem prepoznaju i identifikuju predstave o životu koje su u sebi odavno tajili, ili, samo slutili i predosećali. To je trenutak spoznaje kada se ljudski život oseti kao gorki treptaj, u odnosu na večnost koja se ne može ni sagledati ni doživeti, a kamoli definisati ili smestiti u okvire kratkovekog fizičkog trajanja. Svesna neprikosnovene realnosti, pesnikinja pokušava da razgrne debele zastore prošlosti, da pronikne u dušu malog čoveka i da razmota klupko njegovih egzistencijalnih problema u treptajima refleksivne psihičke rezonance, u iskušenjima neprikosnovenih zakonitosti prirode, i osobene empatije svesti i podsvesti koje ga pokoravaju i usmeravaju imaginarne prostore poetskog sadržaja” Izvod iz recenzije prof. dr Miomira Milinkovića.

 U muzičkom delu programa nastupio je Hajrudin Durmanović, izvodeći autorske kompozicije na gitari. Autroka je potpisivala knjige publici, najavljujući da će uskoro, zbog velikog interesovanja publike, biti objavljeno i drugo izdanje ove knjige.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719