Kultura

Smotra likovnog stvaralaštva umetnika amatera grada

Sremska Mitrovica – Na 19. smotri likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica skulptura Duška Stefanovića „Dolazi zima” dobila je prvu nagradu. Pored nagrađenih radova proglašeni su i svi koji su upućeni na zonsku smotru.

Tradicionalano tokom jeseni Ustanova za negovanje kulture „Srem”  organizuje Smotru likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica, ovoga puta 19. po redu. Ovogodišnja smotra održana  je u izložbenom prostoru Galerije „Lazar Vozarević”.

Miroslava Ilijić direktorica Ustanove za negovanje kulture „Srem” o ovogodišnjoj smotri kaže: „U nizu aktivnosti koje Ustanova organizuje je svakako i Smotra likovnog stvaralaštva uz prigodan kulturno-umetnički program. Otvaramo 19. smotru prijavljen je 21 autor ove godine i imamo 36 dela. Žiri u sastavu Tatjana Marelj Zečević, Marija Vuruna i Milan Kardaš imali su veoma težak zadatak da odaberu radove koji će ići dalje, na Zonsku smotru koja će se održati u Inđiji 16. oktobra 2022. godine. Ovom prilikom pobednicima čestitam i onima koji idu dalje i želim mnogo uspeha u Inđiji, a želim i da se zahvalim zaposlenima u Ustanove za negovanje kulture „Srem”, Galeriji „Lazar Vozarević” i Centru za kulturu „Sirmijumart” na zalaganju i organizaciji.”

Selektorska komisija u sastavu Tatjana Marelj Zečević diplomirani slikar (predsednik žirija), Marija Vuruna istoričar umetnosti i Milan Kardaš vizuelni umetnik izabrala je radove koji su izloženi u Galeriji „Lazar Vozarević” i nagradila najbolje.

Kako je u ime Selektorske komisije rekla Marija Vuruna: „ Doprinos smotre je znatno veći od same izložbe jer pojedinac dobija mogućnost da se izrazi na sebi svojstven način. U ovom slučaju od pristiglih 36 radova, čak 21rad slikara Sremske Mitrovice ide dalje na Zonsku smotru. Što se samog kvaliteta izložbe on se nekako podrazumeva, mi zaista imamo odličnu amatersku umetničku scenu i nadam se dobrim rezultatima sa daljeg takmičenja.”

Proglašeni su najbolji radovi i odabrani oni koji će učestvovati na zonskoj smotri. Nagrade skreću pažnju na pojedinca ali služe i tome da se podrži zajednička ideja i cilj da se iznediri što je najbolje moguće iz likovnih umetnosti.

Prvu nagradu na ovogodišnjoj 19. smotri likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica osvojila je skulptura „Dolazi zima” autora Duška Stefanovića. Veoma je zadovoljan osvojenim prvim mestom i kaže: „Počeo sam da radim skulpture još kao dečak kroz igru, a u poslednjih 20-ak godina malo intenzivnije i redovan sam učesnik na ovoj manifestaciji. Ovo je retka prilika za nas koji se bavimo, da kažem amaterski, ovim, da pokažemo šta radimo. Drago mi je ako je neko prepoznao da se moj rad nešto malo izdvaja, to je meni naravno značajno, drugo napravim 10 do 15 figura godišnje, pa ako je moj izbor potvrđen i na ovaj način to je dodatno zadovoljstvo. Nagrađenu skulpturu sam uradio na osnovu fotografije Hercegovca koji se konjem vraća sa planine sa naramkom drva, a koju je napravio moj nećak nekad, dok je živeo u Nevesinju. Drago mi je što sam pogodio korak tog čoveka iz koga se može videti da je to čovek koji je najveći deo života hodao po tim kamenitim stazama, bilo mi je zadovoljstvo da sam to uspeo. Pored toga imam i reljef, hteo sam da pokažem da mogu da uradim i nešto što se okači na zid.”

Najuzvišenija i najzdravija lјudska potreba bi morala proslava Života, navodi se u tekstu kataloga izložbe koji potpisuje Tatjana Marelј Zečević. Inspiracija i darovitost srećnim pojedincima daju snagu, mogućnosti i sredstva da to postignu i kroz kreativni i umetnički rad. Vizuelne umetnosti su interesantne jer su očigledne i opipljive, zato mogu jasno nedvosmisleno da predstave sećanja i osećanja, temperament autora i lepotu motiva, u njima lično i svesno ali i kolektivno nesvesno, dobijaju novi oblik ili potpuno novi život. Kroz njih trenutak stvaranja traje zauvek. Zbog toga umetničko delo, koje je svedok života svog autora, vremenom postaje i svedok svog vremena nekim budućim generacijama. Bogato kulturno-umetničko nasleđe koje imamo je značajan umetnički kapital ali i velika odgovornost i inspiracija da nastavimo da “slavimo život” kroz umetnost.

Učesnici ovogodišnje Smotre su publici dali na uvid radove koje odlikuje svežina izraza, bogatstvo tehnika i kolorita, zanatska sigurnost ali i neizmerna radost stvaranja, kojom ova dela komuniciraju sa nama, ocenio je žiri. Bogatstvo tema i senzibiliteta čine ovu izložbu zaista izuzetnom.

Tročlani žiri dodelio je drugu nagradu Srećku Raduloviću za delo Svetlost,

treću nagradu Jovanki Jejini za delo Ispod plavetnila.

Pohvalјeni su autori: Vera Đurković za delo Migracije fragmenti i Borko Golić za delo Labudov prijatelj.

Prilikom otvaranja izveden je prigodan muzičko-poetski performans i uručene nagrade najboljima.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719