Kultura

Festival „Sirmijum grad dece”

Sremska Mitrovica – Festival „Sirmijum grad dece” održan je u našem gradu, u organizaciji Gradske uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica i Centra za kulturu „Sirmijumart” Sremska Mitrovica.

Prvi dečji festival „Sirmijum grad dece” održan je u svečanoj sali Pedagoške akademije, odnosno Više škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum. Želja organizatora bila je da pomognu u afirmaciji dece, da ih promovišu i podstiču da sami prave svoju tradiciju.

Sandra Štetina koordinator festivala rekla je: „Cilj festivala je bio i nadamo se da smo ga i ostvarili da okupimo sve ljude koji su insituacija u radu sa decom u ovom gradu. Festival će se dalje širiti ako zaživi, a mi se nadamo da će zaživeti. Želim da se zahvalim Sportskom savezu Grada Sremska Mitrovica, Gradu Sremska Mitrovica i našoj Upravi za kulturu i sport što su imali sluha i što su nam dali vetar u leđa da ostvarimo našu zamisao.”

Program je obuhvatio četiri oblasti, a to su kultura, sport, ekologija i turizam. Ovaj festival aktualizuje nekoliko vrednosti, a dve najvažnije su deca i Sirmijum.

Jovana Batanjac je dugogodišnji član Etno grupe Srpski dom pri Sabornoj crkvi imala je dosta nastupa, a ovom je rekla: „Dosta nam znače nastupi, a ovaj je baš poseban pošto smo svi ovde zajedno. Drago nam je što ćemo imati priliku da učestvujemo sa svojim drugarima i mnogo smo zadovoljni. Izveli smo dve narodne i dve pesme za decu.”

Učestvovali su Dečiji hor „Sirmijumarta”, „Art kids” hor, Tamburaški orkestar „Sirmijumarta” „Srem” pod dirigentskom upravom Zorice Opačić, Etno grupa Srpski dom koju predvodi Ivana Marketanović, Studio modernog i klasičnog baleta „Olena” koji predstavlja spoj sporta i umetnosti, kao i mali gitaristi Kreativno-muzičkog studija „Vivak”.

Sara Simeunović dugogodišnji član Muzičkog kreativnog centra „Vivak” i Gradskog dečijeg hora „Sirmijumart” „Art kids”, ovoga puta imala je nešto drugačiju ulogu, naime, vodila je program Festivala o čemu kaže: „Ovo je veoma značajan festival, manifestacija, veoma nam mnogo znači to što smo se prvi put okupili u ovako velikom broju, što ima ovoliko učesnika, ovoliko dece. Treba da bude mnogo manifestacija u našem gradu zato što decu treba okupljati, treba da smo zajedno da se radujemo, da se igramo, družimo i naravno razvijamo mnoge socijalne, društvene sposobnosti, a i svakako da negujemo talente u našem gradu.”

Na Festivalu, su učestvovali naši amaterski dečji ansambli, jer je festival posvećen deci i kompletno u znaku dece, rekli su organizatori.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7537117.1050117.4563