Kultura

Likovna kolonija „Sirmium 2021” u Hotelu „Srem”

Sremska Mitrovica – U toku je peta po redu Likovna kolonija „Sirmium 2021” na sremskomitrovačkom Hipodromu i u Hotelu „Srem”. Kolonija se održava od 23. do 26. jula 2021. u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart” uz podršku Grada Sremska Mitrovica, Uprave za kulturu i sport i Edukativnog centra „Kardaš Art”. Suorganizator je Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica, koji je i tehnička podrška za njenu realizaciju.

Likovni umetnici stvaraju već nekoliko dana u modernom i reprezentativnom objektu Hotela „Srem” koji je, iako izvan zidina Kazneno-popravnog zavoda, deo kompleksa najvećeg zatvora u Srbiji i jednog od najvećih u ovom delu Evrope, koji već spaja tri veka u svom postojanju.

Milan Kardaš koordinator Likovne kolonije „Sirmium 2021” pohvalio je umetnički karakter okupljanja: „Potrudili smo se da okupimo sjajne umetnike koji već godinama zavređuju pažnju javnosti i predstavljaju svoej likovne radove kroz kolekcije, kroz izložbe. U pitanju je mlađa generacija slikara, ukupno deset umetnika, tačnije devet slikara i jedna vajarka. Poturdili smo se da motivi budu različiti i da sam senzibilitet umetnika bude prilagođen ovom prostoru. Smatram da jedan tip ovakve aktivnosti unosi posebnu energiju i stvara pokretače i drugim ljudima da osmisle različite stvari, da na jedan lepši način prikažu lepu stranu i našeg grada i uključe se u aktivnosti različitih tipova. Drago mi je što imamo jedan kontinuitet od pet godina i što je ovo već tradicionalna likovna kolonija i okuplja različite umetnike i svake godine gledamo da unesemo neki novi momenat i neku novu estetiku. Ove godine to je jedan vajarka koja je uradila plitki reljef konja koji će biti postavljen na prigodno mesto u okviru Hotela „Srem”. Nadam se da ćemo se narednih godina razvijati i dalje u umetničkom smislu.”

Zahvalio se svima koji su dali doprinos i podržali ovu likovnu koloniju, izrazivši uverenje da će i narednih godina biti slično. Pored odličnih uslova za slikanje i vajanje u hotelu, kojem je nedavnim renoviranjem vraćen nekadašnji sjaj, umetnicima je na raspolaganju i hipodrom, škola jahanja, ali i muzej o istorijskoj ulozi KPZ-a tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Marijana Trnić radnik KP Zavoda i Hotela „Srem” zadovoljna je što će kao produkt kolonije hotel dobiti slike i ulepšati svoj enterijer: „Mogu da kažem da je ovo jedna divna saradnja i jako je interesantno raditi sa ovakvom grupom ljudi koji nisu zahtevni, a pritom su vrlo interesantni. Što se tiče saradnje, nama je ovo od velikog značaja jer nedavno smo renovirali hotel „Srem” i upravo ovi umetnički radovi koji će se ovde danas i ovih dana uraditi će krasiti naš hotel, počev od soba, pa do banket sale. Naša sledeće ideja je da se svake godine organizuje jedna izložba na hipodromu gde će sugrađani moći da vide sve ove radove koji su ovde nastali.”

Kolonija je u prijatnom ambijentu Hotela „Srem” okupila nekoliko umetnika iz Srbije, a to su: Đorđe Bujnović, Peđa Radovanović, Miljan Vasiljević (Novi Sad), Mirjana Novković (Rumenka), Ivana Bukurecki, Tijana Đoković (Beograd), Vojislav Krstić, Ružica Španović, Jadranka Dimitrijević i Bogdan Dostanić (Sremska Mitrovica).

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630