Vesti

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca

SREMSKA MITROVICA –  Crveni krst Sremska Mitrovica obeležio je Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, 8. maj, predstavljanjem svojih aktivnosti građanima na Trgu Ćire Milekića. Sledi i Nedelja Crvenog krsta od 8. do 15. maja tokom koje se svi programi i aktivnosti održavaju pod sloganom „ Sačuvajmo humanost!.

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se svake godine 8. maja na rođendan Anri Dinana, osnivača Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca koji je prerastao u najveći međunarodni humanitarni pokret. Volonteri i zaposleni Crvenog krsta jedni su od onih koji uvek prvi istupe i podrže one kojima je potrebna pomoć.

Iz naše gradske organizacije Crvenog krsta poručuju da kampanja obeležavanja Svetskog dana i Nedelje Crvenog krsta ima za cilj da poveže ljude kroz jednostavna dela humanosti i podseti građane da mogu svojim gestom, delom i dobrom voljom da učine svet humanijim i boljim mestom za život. Kako je istakla Tatjana Jovančević sekretar: „Svi zainteresovani sugrađani bili su u prilici da proprate ono što rade i volonteri i profesionalno zaposleni u Crvenom krstu. Nakon 8. maja počinje i obeležavanje nedelje Crvenog krsta sve do 15. maja, takođe nizom aktivnosti svaki dan biće prezentovani jedan deo našeg rada. Naglasila bih i obavestila sugrađane koji su u stanju potrebe za polovnom obućom odećom da će u Crvenom krstu svakog dana biti otvoreni punktovi za distribuciju i podelu garderobe, a za sve bebe rođene u nedelji Crvenog krsta podelićemo bebi-pakete.”

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je prilika da se promoviše humanost, stoga je gradska organizacija svoju kampanju usmerila na pozivanje sugrađana da kroz jednostavna humana dela, svojim gestom dobre volje, našu lokanu zajednicu u kojoj živimo učinimo humanijom i boljim mestom za suživot.

Maša Ilić volonter Crvenog krsta kaže da je počela da volontira tako što je u početku želela da se takmiči u pružanju prve pomoći. Kako navodi: „Oduvek me zanimalo i to šta je Crveni krst, kako funkcioniše, zato što sam želela da pomažem ljudima. Danas se nalazim na punktu koji se bavi sprečavanjem trgovinom ljudima i mi kroz igrolike aktivnosti pokušavamo da približimo deci neke situacije kako bi oni znali kako da se ponašaju i kako da ostanu bezbedni. Obuka dece i mladih veoma je važna, uvek je bitno da im mi, volonteri, kao njihovi vršnjaci, pričamo o njima bliskim temama, zato što smatraju da ih mi najviše razumemo.”

Crveni krst našeg grada će tokom Nedelje Crvenog krsta intenzivirati svoje aktivnosti, posebno brinući o potrebama svojih korisnika i odajući zahvalnost svojim volonterima. Takođe, gradski Crveni krst poziva sve građane da tokom ove nedelje na različite načine promovišu princip humanosti i poziva da zajedno čuvamo humanost, pomažući pojedincima u današnjim složenim okolnostima.

Crveni krst i Crveni polumesec prerasli su u najveći međunarodni humanitarni pokret koji traje već više od 160 godina. Tema „Sačuvajmo humanost” služi kao dirljiv podsetnik na trajnu posvećenost Međunarodnog pokreta da podrži ljudsko dostojanstvo, ublaži patnju i pruži pomoć ljudima koji se suočavaju sa teškim okolnostima.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7537117.1050117.4563