Vesti

Počelo uklanjanje nelegalne deponije u Laćarku

SREMSKA MITROVICA – Počelo je uklanjanje nelegalne deponije na kraju Železničke ulice u Laćarku. Radove su obišle gradonačelnica Svetlana Milovanović i sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić sa saradnicima.

Sredstva za uklanjanje deponije, obezbeđena su preko Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Sremska Mitrovica. Komunalni otpad će se razvrstati i reciklirati ili deponovati na Regionalnoj deponiji, a građevinski otpad će biti usitnjen i koristiće se za razastiranje površina. Prostor će biti ograđen i pod video nadzorom.

Sekretarka Jokić je istakla kako ovaj projekat predstavlja deo šire vizije za unapređenje upravljanja otpadom u regionu, uključujući proširenje Regionalne deponije „Srem-Mačva” i izgradnju postrojenja za tretman otpada. Kako je dodala: „Ovo nije jedini projekat Ministarstva za zaštitu životne sredine koji je dobila ova jedinica lokalne samouprave, tu su i sredstva za zelenu učionicu, Grad Sremska Mitrovica će napraviti jedan pionir-projekat, ekološki projekat za decu. Takođe, Sremska Mitrovica jes deo vizije 2020-2027 zbog nadogradnje Regionalnog centra Srem Mačva koji će dobiti novu sanitarnu kasetu u površini od oko 6 ha izgradiće se postrojenje za tretman biogasa i postrojenje za tretman podzemnih voda, tako da će nakon završetka projekta to biti zaokružen sistem i uspostavće se potpuna kontrola nad upravljanjem otpadom.”

Nelegalno odloženo smeće uklanja se kako bi se očuvala životna sredina. Čišćenje divlje deponije u Laćarku sprovodi „Hidrograđevinar”. Problem koji se godinama gomilao biće uklonjen i pretvoren u zelenu površinu. Čuvanjem životne sredine čuvamo i prirodu za buduća pokolenja.

Milorad Kovačević, direktor „Hidrograđevinara” rekao je: „Komunalni otpad ide na regionalnu deponiju, građevinski šut ide na gradsku deponiju gde će biti uređen ceo prostor i ovde je inače plaža sela Laćarak, sada će taj prostor biti doveden nameni. Biće urađena ograda da ne može više da se baca bilo kakav otpad, takođe i video nadzor koji će biti pod kontrolom grada i nadamo se da ovde više nikad neće biti deponija smeća.”

Gradonačelnica i sekretarka obišle su i Regionalnu deponiju „Srem-Mačva” gde je sredstvima Ministarstva urađen projekat nadogradnje postojeće i izgradnje nove sanitarne kasete. Takođe su obišle liniju za separaciju i razgovarale o mogućnostima unapređenja procesa, s obzirom da je Grad Sremska Mitrovica poneo titulu EkoOpština upravo za oblast održivog upravljanja otpadom.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218