Vesti

Obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

LAĆARAK – Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se širom sveta 10. maja. Fizička neaktivnost je uzrok nastanka gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su: šećerna bolest, bolesti srca i krvnih sudova, rak debelog creva, psihički poremećaji poput depresije i druge.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica dao je doprinos u obeležavanju ovog datuma, organizovanjem predavanja na temu „Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje dece” u Osnovnoj školi „Triva Vitasović – Lebarnik” u Laćarku.

Preko milion smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se direktno fizičkoj neaktivnosti.

Fizička aktivnost je veoma važna za poboljšanje i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Igre, sportovii svi drugi oblici fizičke aktivnosti (šetnje, brzo hodanje, trčanje, plivanje,biciklizam, …) povoljno utiču na pravilan rast i razvoj dece, na rad srca i metabolizam, smanjuju obim struka,snižavaju krvni pritisak, snižavaju vrednosti triglicerida, holesterola i šećera u krvi, jačaju kosti, mišiće, povoljno utiču na imunitet… Takođe podstiču mentalno blagostanje (pružaju osećaj zadovoljstva, produžavaju i popravljaju kvalitet sna i podstiču pamćenje …).

Predavanjeje je održala dr Ljiljana Ignjatović, specijalista pedijatrije, a obuhvaćeni su učenici  šestog, sedmog i osmog razreda. U interaktivnom razgovoru, mladima je ukazano na značaj fizičke aktivnosti na opšte zdravlje i blagostanje, kao i na opasnosti stila života koji nameće savremeno doba.

Najava događaja

16jun08:0017:00Besplatni preventivni pregledi za sve građane

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7290117.0802117.4314