Vesti

Grad bez neplivača

SREMSKA MITROVICA –  Na Gradskom bazenu „Pinki” završen je projekat „Sremska Mitrovica, grad bez neplivača” kroz koji je ove godine 250 dece iz seoskih sredina naučilo da pliva. Projekat sprovodi Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, a realizuju Sportski savez Grada Sremska Mitrovica i Poslovno-sportski centar „Pinki”.

Projekat se realizuje skoro sedam godina i okuplja učenike trećih razreda osnovnih škola iz područnih odeljenja u seoskim sredinama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica sa ciljem da ovi mališani savladaju veštine i dobiju znanja o plivanju i ponašanju u vodi. Projekat podrazumeva besplatnu obuku sa stručnjacima iz Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, kao i besplatan prevoz iz njihovim sredina do i od bazena.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada kaže da je za decu iz malih naseljenih mesta sve potpuno besplatno: „Od početka rada bazena insistiramo na tome da učenici mitrovačkih škola, što iz grada, što sa sela, imaju mogućnost da besplatno koriste bazen jer je i pravljen da bi ga koristila deca. Ovaj projekat i program predviđeni su za učenike iz malih sredina, dakle iz seoskih sredina. Sportski Savez Grada Sremska Mitrovica uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport obezbedio je prevoz za decu do bazena, stručni rad na bazenu, korišćenje bazena i zatim povratak u njihove matične škole. Za sve ove godine, može da se kaže da je projekat pun pogodak, ono što je najbitnije, na osmesima svih učesnika, počevši od učiteljica, pa do dece, vidi se velika širina i velika ljubav prema sportu, a to je ono što je naš zadatak.”

Projektom je ove godine obuhvaćeno 250 polaznika. Kako navode organizatori, skoro 100% dece uspešno završi obuku za neplivače što procenjuju kao izuzetan uspeh jer se taj procenat obično kreće oko 70%.

„Projekat živi dugo, koliko je naš gradski bazen, danas dečica iz Martinaca polažu svoj završni ispit, prošle nedelje smo uradili sa drugim grupama, to su Jarak, Šašinci Divoš i Čalma. Mi željno iščekujemo ovaj dan, cele godine se vredno se spremamo. Već sa početkom školske godine, septembar, oktobar mi počinjemo sa novim grupama i polaganja su maju. To je izuzetno značajno za svu našu dečicu, opredelili smo se da ovaj projekat radimo sa decom iz seoskih sredina, da im olakšamo dolazak na bazen, nije lako sve uskladiti, na ovaj način smo uradili veliko i dobru stvar,” navela je insktrutorka plivanja Angelina Anojčić Vuković.

Plivanje je korisno za zdravlje, za očuvanje kondicije, ali i za skladan psihofizički razvoj čitavog organizma. Cilj jeste da se kroz prijatnu i zabavnu atmosferu što lakše savladaju svi elementi predviđeni planom i programom, kako bi svi naučili kako se pravilno pliva.

Učiteljica iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Zorica Jevtić ukazuje na velik značaj projekta: „Jednostavno je toliko dobro bilo, da su svi jedva iščekivali kada će ponovo ići. Naučili su gotovo svi da plivaju i moja preporuka je da i ubuduće Grad organizuje ovaj projekat, naročito sa decom sa sela jer nemaju svi mogućnosti, ovo je bila jedinstvena prilika da nauče da plivaju. To je važno za decu prvenstveno zbog zdravlja , zatim i druženja, oni su sada tako dobro organizovani, totalno su različiti u odnosu na ranije, imamo i decu sa posebnim potrebama koji su isto tako uključeni.”

Program obuke neplivača sastoji se iz različitih vežbi u mestu i kretanju, kako u bazenu tako i na suvom, koristi se igra kao neizostavan pedagoški pristup. Oduka podrazumeva osnove tehnike disanja, plutanja i rada nogama itd.

Tokom plivanja, aktiviraju se bitne mišićne grupe. Ovaj sport ima nizak faktor rizika od povređivanja, ne opterećuje kosti i zglobove. Plivanje je poželjno upražnjavati tokom cele godine, jer angažuje kompletnu muskulaturu, podstiče kardio-respiratorni sistem da pravilno radi i pomaže kod  otklanjanja stresa.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218