Vesti

Finale kviza „Šta znaš o… Desanki Maksimović”

SREMSKA MITROVICA – U organizaciji Biblioteke „Gligorije Vozarović” održano je finale kviza „Šta znaš o… Desanki Maksimović”. Učestvovale su pobedničke ekipe iz svih osnovnih škola sa teritorije našeg Grada, pokazujući duboko razumevanje i poštovanje dela ove velike srpske pesnikinje.

Bibliotekari Odeljenja za decu Biblioteke „Gligorije Vozarović”, u prethodnom periodu organizovali su kvalifikacione runde po mitrovačkim osnovnim školama. Mirjana Delić i Mirjana Jovanović vodile su sve programe, kao i finale kviza.

„Navršilo se 126 godina od rođenja velike pesnikinje Desanke Maksimović i zato je baš danas veliko finale kviza. Protekla dva meseca smo provele po svim osnovnim školama mitrovačke opštine i danas su ovde pobednici školskih takmičenja. Pored kviza znanja, tu su igre brzine, veštine i iznenađenja, a izabran je i najbolji likovni rad. Cilj kviza jeste da inspirišemo i omogućimo mlađim generacijama da nauče nešto o našim piscima. Prethodno smo poslali pripreme za kviz, učiteljice su vredno radile sa svojom decom i zaista mogu da ih pohvalim da su odlični. Naredne godine planiramo da nastavimo sa nekim drugim piscem, rekla je Mirjana Jovanović, bibliotekar Odeljenja za decu.

Baš na dan rođenja velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, 16. maja učenici trećih razreda pokazali su šta znaju o ovoj književnici i njenom stvaralaštvu za decu.

Dečje odgovore, radove i igre pratio je i ocenjivao žiri u sastavu: Milijana Dmitrović Torma, Stefan Tajbl i Marija Vuruna.

Desanka Maksimović je bila pesnik, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno se bavila i prevođenjem. Često je opisivana kao najznačajnija srpska pesnikinja, a nesporno je fenomen srpske poezije i književnosti, posebna figura po obimu dela i njihovoj recepciji. Mitrovački mali osnovci pokazali su da znaju mnogo o njenom stvaralaštvu i životu u finalu kviza koje se tradicionalno održava u maju svake godine sa drugom temom.

Pobednici  kviza su učenice  OŠ „Jovan Popović”  Neda Janković i Jana Vulin. One su zasluženo ponele titulu najboljih, pokazujući duboko razumevanje i poštovanje prema delu ove velike srpske pesnikinje

Učesnici kviza bili su:

OŠ „Jovan Popović”

1. Neda Janković

2. Jana Vulin

Učiteljica Nataša Mamlić

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

1. Anđela Lozjanin

2. Maksim Filimonović

Učiteljica Slavica Bobić

OŠ „Slobodan Bajić Paja”

1. Katarina Tomašević

2. Vesna Cvijanović

Učiteljica Sonja Milošević

OŠ „Boško Palkovljević Pinki”

1. Maša Erak

2. Bogdan Josimović

Učiteljica Stoja  Vukajlović Gavranović

OŠ „Sveti Sava”

1. Mila Šaša

2. Jovana Stefanović

Učiteljica Jela Milanović

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod”

1. Teodora Misojčić

2. Elena Ordagić

Učiteljica Milka Žarko

OŠ „Triva Vitasović Lebarnik” Laćarak

1. Milan Vinklerović

2. Teodor Papić

Učiteljica Milica Cipar

OŠ „Branko Radičević” Kuzmin

1. Sara Markovac

2. Darija Josić

Učiteljica Svetlana Cagarić

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Martinci

1. Aleksa Knežević

2. Marta Perenčević

Učiteljica Zorica Jeftić

Najbolji likovni rad odabrala je Marija Vuruna, istoričar umetnosti, direktor Galerije „Lazar Vozarević“ čiji je autor  Nera Žunić OŠ „Jovan Popović”.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218