Vesti

Tribina o rizicima u saobraćaju deo kampanje „Na maturu bez automobila”

SREMSKA MITROVICA Grad Sremska Mitrovica i Agencija za bezbednost saobraćaja organizovali su tribinu Na  maturu bez automobila” u sali Skupštine grada. Skup je deo nacionalne kampanje kojom se apeluje na maturante da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača. 

Kampanja čija je ovogodišnja poruka „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!” namenjena je maturantima širom Republike Srbije. Kampanju je pokrenula Politehnička škola u Kragujevcu, kako se nikada ne bi ponovio slučaj kada je u jednoj noći smrtno stradala grupa kragujevačkih maturanata vraćajući se sa maturske proslave. 

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja navodi da se ove godine očekuje realizacija kampanje uz učešće više od 12.000 mladih i dodao: Ova kampanja se održava tradicionalno već deset godina. Na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih. Samo prošle godine poginulo je 89 mladih lica, što je više od 8 fudbalskih timova. Zato ova kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Putem ove kampanje mladi će moći da se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju. Ako se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava.”

Posebno se zahvalio Savetu za bezbednost saobraćaja i Gradu Sremska Mitrovica zato što su učestvovali  na konkursu i u kampanji nalasivši da sa našom lokalnom samoupravom imaju odličnu saradnju i da su godinama unazad realizovali niz aktivnosti.

Agencija za bezbednost saobraćaja Grad Sremska Mitrovica odnosno Savet za koordinaciju propisa bezbednosti saobraćaja i ove godine je po treći put organizovao tribinu pod nazivom – Na maturu bez automobila. Učenici završnih razreda srednje škole, maturanti čuli su danas od stručnjake iz Agencije zašto nije dobra odluka da na maturu idu u svojstvu vozača, pored stručnih lica govorili su i devojka i mladić koji su žrtve saobraćajnih nesreća. Saznali su zašto je bitno da voze brzinom prilagođenom uslovima puta i kako jedna pogrešna odluka može nekom da upropasti život,” rekla je Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje.

Na ovoj tribini mladi su, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg je njima ukazano na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, imali priliku da čuju i lične priče osoba koja su preživele saobraćajnu nezgodu usled koje u zadobile teške telesne povrede i trajni invaliditet.

Bojana Gladović aktivista Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije bila je učesnik saobraćajne nezgode kao suvozač gde je uzročnik bilo nepoštovanje ograničenja brzine i loši uslovi na putu. Kako je rekla: Ono što je blisko mladima koji su nam ciljna grupa u ovom predavanju jeste da sam ja tad imala 21 godinu, išla sam na moj prvi posao odmah posle mature kad se to desilo. Devet godina sam u ovom projektu i moje iskustvo govori da stvarno imamo veliki uticaj jer nažalost na našoj ličnoj priči oni da vide posledice saobraćajne nezgode.

Maturantima je poručila prvenstveno da se lepo provedu na maturi i da ne dozvole da ih jedna loša odluka dovede u situaciju u kojo se ona nalazi danas.

Svoju ličnu priču o nesreći ispričao je i Veljko Vukomanović iz Kraljeva inače član Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Kako je rekao: „Nakon posla krenuo sam iz Kraljeva u jedno drugo mesto, na neko druženje i tad nam se desila saobraćajna nezgoda, ja sam bio suvozač, uzrok nesreće bila je brza vožnja i prejaka muzika. Apelujem na matuante da pre svega da povedu računa o sebi.”

Agencija za bezbednost saobraćaja nastaviće i u narednom periodu sa aktivnostima u okviru kampanje „Na maturu bez automobila”.

Najava događaja

30apr12:0013:00Humanitarni bazar u Bajićevoj školi

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7691117.1205117.4719