Vesti

ŠOSO „Radivoj Popović” domaćin Republičkog takmičenja učenika cvećarskog smera

SREMSKA MITROVICA – Republičko takmičenje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, u znanju i veštinama za područje rada poljoprivreda, obrazovni profil cvećar-vrtlar održava se po 24. put u našoj zemlji, ovoga puta domaćini su zaposleni i učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” u našem gradu, uz podršku lokalne samouprave. 

Republičko takmičenje ove godine organizovali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Zajednica škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i Grad Sremska Mitrovica – ŠOSO „Radivoj Popović”.

Natasa Selić Stanković zamenica predsednice Zajednice škola za decu sa smetnjama u razvoju Republike Srbije kaže da je ovo vid podrške specifičnoj populaciji: „Ovo je jedno u nizu takmičenja srednjih stručnih škola, očekujemo da će učenici obrazovnog profila cvećar-vrtlar zaista pokazati znanja i veštine. Oni se spremaju vrlo ozbiljno za sva takmičenja, nadam se da ćemo uživati u ovim njihovim radovima. ŠOSO „Radivoj Popović” i Grad Sremska Mitrovica pokazali su se još jednom kao dobri domaćini. Sve ovo održava se u cilju promocije obrazovanja i podrške mladima sa smetnjama u razvoju. Na taj način ovim mladim ljudima pokazujemo da jesu deo društva i da brinemo o njima, a i u budućnosti ćemo se truditi da ih podržimo da budu ravnopravni članovi naše zajednice. Pokrovitelj svih takmičenja je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.”

Pored formalnog obrazovanja za učenike je važno i da učestvuju u vanastavnim  aktivnostima , a takmičenja su  prilika da pokažu da i deca sa smetnjama u razvoju poseduju veštine i sposobnosti koje im omogućavaju da budu deo zajednice.

Negovan Nikolić, direktor ŠOSO „Radivoj Popović” navodi da mu je drago što su oni i Grad Sremska Mitrovica domaćini takmičenja. Kako je rekao: „Naši gosti neće samo učestvovati na takmičenju, nego će imati priliku da obiđu naš grad, da vide našu Carsku palatu i druge znamenitosti. Prijem učesnika takmičenja bio je u prostorijama našeg Dnevnog boravka „Sunce” kao i svečano otvaranje i raspoređivanje učenika takmičara. Oni su potom radili test znanja i izveli su praktičan rad koji ocenjuju komisije. Naša škola postoji i radi već 50 godina, kao samostalna institucija i prva te vrste u Sremu, a obeležili smo i osamdesetogodišnjicu postojanja specijalnog školstva u gradu.”

Škola danas ima:  osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje sa širokom lepezom obrazovnih profila i zanimanja, Dnevni boravak koji ostvaruje jedinstvene ciljeve i zadatke vaspitno-obrazovnog rada sa decom i omladinom sa višestrukim smetnjama u čijem okviru su formirani centri za radno osposobljavanje i radno angažovanje (radionice), produženi boravak za učenike od prvog do osmog razreda osnovnog obrazovanja, usluge iz oblasti socijalne zaštite – Lični pratioci i Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice, i na kraju, sistem školskih radionica i to grafičku, poljoprivrednu, pekarsku i frizersku, u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu i stiču nova znanja, umenja i navike. Prateći nove savremene svetske tokove, škola je prerasla i u servisni centar kao služba koja se bavi pružanjem stručnih usluga od strane defektologa različitih profila deci sa teškoćama u razvoju.

Na takmičenju svoje znanje proveravali su đaci iz sedam obrazovanih ustanova, pored škole domaćina to su: Srednja zanatska škola – Beograd,  ŠOSO „Bratstvo” – Bečej, ŠOSO „Jelena Majstorović” Zaječar, ŠOSO „Mara Mandić” – Pančevo, ŠOSO sa domom „Sveti Sava” – Umka, Specijalna škola sa domom učenika „Bubanj” – Niš i Osnovna i srednja škola „Dr Svetomir Bojanin” – Subotica.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630