Vesti

Slava braniocima grada u Aprilskom ratu

SREMSKA MITROVICA – U znak sećanja na stradale branioce našeg grada u Aprilskom ratu položeni su venci na spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije, na platou kod Starog mosta. Vence su položili u ime gradske uprave zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport.

Mitrovica ne sme i neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za slobodu i za odbranu našeg grada. Moramo se sećati prošlosti i učiti iz te prošlosti da bismo gradili bolju budućnost. Stoga se sećamo i aprilskih događaja iz 1941. godine, kada su vojnici Kraljevine Jugoslavije dali svoje živote braneći Sremsku Mitrovicu od nadolazeće okupatorske nemačke vojske, na mestu gde je nekada bio pontonski most.

Tim povodom, stradalim vojnicima su se poklonili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Zoran Miščević, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Udruženja „Srpski soko”.

Kako je podsetio Samardžić, na mestu gde je pre tri godine podignut spomen-krst, bila je prva linija odbrane grada tokom Aprilskog rata, druga je bila na Rumskoj malti, i treća u sadašnjem centru grada. Koliko je vojske poginulo nažalost nije poznato, žrtve nisu popisane, ali jedan nemački vojni izveštaj svedoči da je tela mrtvih jugoslovenskih vojnika bilo duž čitavog mitrovačkog keja. To govori o veličini otpora okupatoru i veličini žrtve koju Mitrovčani nikada neće zaboraviti.

Oblik spomenika je vojnički krst, licem okrenutim ka gradu, sa šinama na zaleđeni koje simbolišu protivtenkovske barikade, a što je bila ideja inicijatora postavljanja spomenika Steva Lapčevića, kustosa Muzeja Srema.

Na ovom mestu, pre osam decenija, vojnici Kraljevine Jugoslavije suprotstavili su se nadolazećim nemačkim jedinicama koje su nastupale iz pravca Petrovaradina, Iloka, Šida, u ratu čiji je ishod, saznalo se to veoma brzo, bio unapred određen.

Za naš grad, Aprilski rat počeo je osmog aprila, bombardovanjem pruge i Železničke stanice, nastavio se dolaskom delova Treće konjičke divizije Prve jugoslovenske armije iz Radinaca na prostor Rumske malte, dok su na prostor na Savi stigli delovi Erdevičkog odreda, koji su činili Pešadijski puk i Haubički bataljon iz Sedme pešadijske potiske divizije i tu se sa policijsko-žandarmerijskim i dobrovoljačkim jedinicama iz Srema i Mačve spojio u kombinovani Mitrovački odred koji je imao zadatak da štiti pontonski most i osigurava transport ljudi i materijala preko Save, sve do stvaranja prilike za sopstveno prelaženje u Mačvu.

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630