Vesti

Predstavljanje Sirmijuma na sajmu turizma u Sarajevu

SARAJEVO – Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica je 2023. započeo projekat prekogranične saradnje pod nazivom „Doživite rimsko nasleđe na Drini i Savi – Put rimskih imperatora” sa Arheološkim muzejem „Municipium” Skelani i sa Turističkom organizacijom Opštine Srebrenica, koji ima za cilj da prikaže i poveže zajedničko kulturno-istorijsko nasleđe iz antičkog perioda.

Tim povodom je grupa iz Sremske Mitrovice na čelu sa menadžerkom projekta, etnologom Dušankom Stanković, posetila sajam turizma „Sarajevo Destination” koji je ovog vikenda održan u sarajevskoj dvorani „Skenderija”.

Na sajmu su partneri i gosti iz Sremske Mitrovice posetili štand Turističke organizacije Opštine Srebrenica, gde je predstavljen projekat, a imperator sa građankama Sirmijuma je privukao ogromnu pažnju (jednaku kao legendarni Vučko). Štand je obilovao proizvodima ručne radinosti iz oba regiona, a posetioci su dobili promotivne materijale o Sremskoj Mitrovici.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica u okviru ovog projekta rekonstruiše podne mozaike iz Carske palate, koji će biti prezentovani na zidovima vizitorskog centra. Urađen je i 3D video prikaz sistema podnog grejanja, koji je grejao imperatore, njegovu porodicu i poslugu u sirmijumskoj carskoj palati, a takođe će biti predstavljen javnosti.

Projekat „Doživite rimsko nasleđe na Drini i Savi – Put rimskih imperatora” se finansira iz IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina i obuhvata regione Srem i Opština Srebrenica.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622