Vesti

Posledice i sankcije požara na otvorenom prostoru

SREMSKA MITROVICA – Odeljenje za vanredne situacije Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u našem gradu apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara. Apel je upućen zbog visokih temperatura i toplog vremena, koje pogoduje nastanku i brzom širenju požara na otvorenom prostoru.

Statistika pokazuje da je najčešći uzrok požara na otvorenom prostoru ljudski faktor, ali da do njih može doći i usled nepovoljnih meteoroloških uslova i prirodnih pojava, kao što su udari groma. Nadležni apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, ne spaljuju ostatke biljnih uslova, ne lože vatru u šumskim kompleksima i 200 metara od ruba šume.

„Imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru, koje se veoma brzo širi i stvara velike materijalne štete pa čak i gubitak ljudskih života, sektor za vanredne situacije MUP apeluje na građane da ne pale vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primete požar, molimo ih da odmah obaveste vatrogasno spasilačku službu na dežurni broj 193. Podsećamo građane da je paljenje vatre zakonom o zaštiti od požara zabranjeno i da su propisane kazne za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara. Sektor za vanredne situacije u narednom periodu vršiće pojačanu kontrolu u cilju suzbijanja paljenja vatre na otvorenim površinama. Zbog visokih temperatura očekujemo povećan broj požara, te apelujemo na građane da budu odgovorni i oprezni”, rekao je Vladimir Drmanović, komandir vatrogasne čete i zamenik komandanta bataljona.

Statistika ukazuje da je najčešći uzrok požara na otvorenom prostoru upravo ljudski faktor bez obzira da li se radi o nehatu, nemaru, nepažnji ili čak i nameri, a naravno ne smemo zaboraviti ni prirodni faktor koji takođe može biti uzrok poput udara groma. Neki dodatni faktori koji pospešuju i povećavaju rizik od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara su vetar i visoke spoljne temperature.

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630