Vesti

„Pažljivkov priručnik” za bezbednost dece u saobraćaju 

SREMSKA MITROVICA – Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, koordinator za aktivnost „Pažljivkova smotra”, uručio je „Pažljivkov priručnik” učenicima OŠ „Boško Palkovljević Pinki” Sremska Mitrovica. Ovu aktivnost u našem gradu organizuju Agencija za bezbednost saobrajaća, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Grad Sremska Mitrovica.

Projekat „Pažljivkova smotra” se kao aktivnost za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovih škola odvija već nekoliko godina zaredom u cilju unapređenja bezbednosti dece u saobraćaju, kako bi najmlađi stekli osnovna znanja o saobraćajnim pravilima, a mališani na poklon dobijaju bojanke, bezbednosne prsluke i pruručnike.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice navodi da se projekat realizuje u našem gradu već drugu godinu zaredom sa ciljem unapređenja znanja dece u oblasti saobraćaja i saobraćajnih pravila. Kako je dodao: „Projekat je usmeren na decu predškolskog uzrasta i učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, s tim u vezi predškolcima u Sremskoj Mitrovici su podeljene bojanke, a đacima prvacima uručeni su priručnici. Čestitam svoj deci koja su ostvarila dobre rezultate na školskim takmičenjima, puno sreće i uspeha im želim na daljim takmičenjima. Nije cilj da se pobedi, nego je naš zajednički cilj da svako dete postane pažljivko u saobraćaju, da se deca upoznaju sa pravilima u saobraćaju, da budu mnogo pažljiviji, samim tim bezbedniji učesnici u saobraćaju. Prvaci su dobili na poklon od Grada Sremska Mitrovica i fluorecentni prsluk sa idejom da ih učinimo dodatno bezbednijim učesnicima u saobraćaju. Ciljeve možemo otvariti jedino uz podršku najpre roditelja, potom i uz podršku vaspitača, odnosno učitelja i naravno uz pomoć lokalne samouprave. Grad Sremska Mitrovica tu podršku nesebično pruža godinama unazad, posebno u oblasti promovisanja ovih višestruko korisnih i značajnih kampanja.”

Podsetio je da su priručnik „Pažljivkova pravila u saobraćaju” učenici drugih razreda dobili prošle godine, kada su bili prvaci sa ciljem da se bolje upoznaju sa pravilima u saobraćaju, da postanu pažljiviji i naravno da im ti priručnici pomognu prilikom spremanja za opštinsku smotru koja će se održati do kraja aprila.

Lokalna samouprava će nastaviti da promoviše slične projkete i u narednom periodu, do kraja ovog meseca i tokom maja očekuje nas niz aktivnosti u oblasti unapređenja znanja i bezbednosti u saobraćaju. Samardžić je najavio različite radionice, predavanja, predstave, poligone i to za različite uzraste i dece i omladine.

Agencija za bezbednost saobraćaja prepoznaje decu kao posebno ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju, pre svega zbog njihovih ograničenih fizičkih, psihičkih i kognitivnih sposobnosti. Kampanja „Pažljivko” nastavlja se punom parom. Dolaze nove generacije mališana koje će Pažljivko, uz veliku posvećenost, želeti da nauči nečemu novom i pomogne im da utvrde ono što već znaju o saobraćaju. Pažljivko je tu, spreman kao i uvek da pomogne deci, a na nama ostalima je da damo sve od sebe kako nam deca ne bi stradala u saobraćaju. Uostalom, takvu obavezu su zadali i u Nacionalnoj strategiji za bezbednost saobraćaja, gde je kao cilj postavljeno da nijedno dete ne pogine u saobraćajnim nezgodama.

Cilj projekta, jeste da se edukacijom, na zanimljiv način, deci skrene pažnja na to šta je bezbedno, a šta nije u različitim saobraćajnim situacijama na putu od kuće do škole, kao i u slobodno vreme, posle škole, i kako treba da se ponašaju na ulici, kako da se bezbedno voze u automobilu, ili autobusu, kao i u različitim saobraćajnim situacijama.

I kako Pažljivko na kraju svog druženja sa decom uvek kaže: „Ćao drugari, i budite mi pažljivi i bezbedni u saobraćaju.”

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630