Vesti

Obeležen Svetski dan autizma

SREMSKA MITROVICA – Svetski dan osoba sa autizmom je obeležen i u našem gradu, humanitarnim bazarom na Trgu Ćire Milekića u organizaciji udruženja „Autizam govori srcem” i „Moj svet” uz podršku Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica.

Bazar su posetili gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu Dražen Riđošić, koji je ovim povodom rekao da je osobama sa autizmom potrebna stalna podrška roditelja, porodice i čitavog okruženja, a upravo zato Grad Sremska Mitrovica pruža usluge za koje se izdvajaju sredstva iz budžeta kao što su lični pratilac, kojih na teritoriji grada ima preko 50, usluga dnevnog boravka, pomoć u kući, kao i usluge pri ŠOSO „Radivoj Popović” i da će ova vrsta pomoći za Grad uvek biti prioritet.

Kako je dodao načelnik Riđošić: „Za njihovo učenje, razmišljanje ili obavljanje nekih novih životnih ili bilo koji drugi životnih aktivnosti stalno je potrebna podrška porodice, nekima u većoj meri nekima u manjoj. Grad Sremska Mitrovica je prepoznao ovu problematiku i zahvaljujući uslugama socijalne zaštite pruža usluge na nivou celog grada. Grad Zajedno sa upravom socijalnom zaštitom za zaštitu životne sredine će i dalje podržavati ovakve akcije i da budemo u službi naših građana.”

Mirjana Malbašić, predsednica Udruženja „Autizam govori srcem” apelovala je na sugrađane da svakog dana u godini pružaju podršku porodicama osoba sa autizmom, jer im to daje vetar u leđa i snagu u njihovoj svakodnevnoj borbi.

„O temi autizma dosta se pričalo poslednjih godina i zato danas neću govoriti o statističkim podacima, iznositi neke definicije jer za porodice autizam su naša deca i naš život i veoma težak način života pogotovo kada deca odrastu, dok su još mala to je neki najbezbrižniji period, kasnije stvarno situacija postaje teška i zato bih zamolila naše sugrađane da budu podrška ne samo danas nego 365 dana u godini jer to je ono što daje roditeljima vetar u leđa,” istakla je Mirjana Malbašić.

Svetski dan osoba sa autizmom se prema odluci Ujedinjenih nacija obeležava počev od 2008. godine, a cilj je promovisanje prava i potreba osoba sa autizmom i podizanje nivoa svesti lokalne zajednice o važnosti integracije osoba sa autizmom u sve sfere društvenog života.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630