Vesti

Moje zdravlje, moje pravo, preventivni pregledi povodom Svetskog dana zdravlja

SREMSKA MITROVICA – Povodom Svetskog dana zdravlja organizovani su preventivni pregledi, u okviru globalne kampanje koja prati ovaj važan datum, pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo”. Akciju su organizovali Grad Sremska Mitrovica i Dom zdravlja, uz pomoć Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta, Kancelarije za mlade i Medicinske škole „Draginja Nikšić”.

Obeležavanje Svetskog dana zdravlja, 7, aprila počelo je juče preventivnim pregledima na kardiovaskularne bolesti koji su bili održani u prostorijama Druge zdravstvene ambulante i tokom  dana pregledano je oko 50 ljudi, saopštio je dr Adil Elhag direktor Doma zdravlja. Pregledi stomatologa i nutricioniste održani danas su na terasi Turističke organizacije i na Trgu Ćire Milekića.

 „Svake godine, 7 aprila – na dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, međunarodne organizacije osnovane sa vizijom da svaki pojedinac ima pravo da ostvari najviši mogući nivo zdravlja, obeležava se Svetski dan zdravlja, kao globalna platforma za podizanje svesti o zdravstvenim pitanjima i mobilisanje napora za promovisanje zdravijeg života. Ovaj datum smo obeležili juče, a danas nastavljamo sa zaposlenima u Zavodu za javno zdravlje, sa medicinskom školom, Crvenim krstom i Udruženjem bubrežnih bolesnika, radimo na prevenciji kardiometaboličkih bolesti, koje su najčešće u svetu. Takođe smo se posvetili prevenciji bolesti usta i zuba, a prisutan je i nutricionista koji daje savete o ishrani. Zajedno motivišemo građane da idu preventivne preglede, kako bi unapredili svoje zdravlje, jer na taj način omogućavamo da se bolesti otkriju u ranoj fazi, kada je ishod izlečenja povoljan,” rekao je dr Adil Elhag.

Besplatni preventivni pregledi stalna su praksa Doma zdravlja i održavaju se kako u gradu, tako i u selima, kada zaposleni u zdravstvu apeluju na građane da neguju zdrave stilove života i da brinu o svom zdravlju.

Sanja Ristić Gunjević glavna sestra polivalentne patronaže Doma zdravlja ističe važnost obeležavanja ovog i sličnih datuma i kaže: „Svake godine Dom zdravlja organizuje razne aktivnosti, najčešće su to bazari zdravlja, što u gradskoj, što u seoskim sredinama u želji da obeležimo važne datume po kalendaru javnog zdravlja. Tako smo se i danas i juče angažovali da obeležimo ovaj značajan datum, stanovništvo koje nam se javlja različitih je starosnih grupa i uvek je odziv vrlo zadovoljavajući.”

Izloženi su i proizvodi učenika sa smera faramaceutski tehničar Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić” i organizovana je dečja radionica „Osmehom do zdravlja, bojama do zabave”, kao i stomatološki pregledi za decu, a deljene su im jabuke i banane kao simbol zdravlja.

Svetski dan zdravlja služi kao podsetnik na važnost davanja prioriteta zdravlju, a ova tema naglašava osnovni princip da svako, bez obzira ko je i gde živi, ima pravo da postigne najviši standard zdravlja, da ima pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu, dobroj ishrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uslovima rada i životne sredine i slobodi od diskriminacije.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630