Vesti

Ministar Milićević posetio naš grad i podstakao nastavak Eko kampa Zasavica

SREMSKA MITROVICA – Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije Đorđe Milićević sa članovima svog kabineta posetio je našu lokalnu samoupravu gde je gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i njenim saradnicima razgovarao o nastavku projekta međunarodnog Eko kampa u Zasavici.

Tema sastanka ministra Đorđa Milićevića i gradonačelnice Svetlane Milovanović bio je projekat međunarodnog Eko SORA kampa „Zasavica 2023”, koji je prošle godine održan prvi put. Tada se u Vizitorskom centru Specijalnog rezervata prirode „Zasavica” okupilo 100 učesnika, sa ciljem da mladi iz dijaspore i regiona što bolje upoznaju svoju otadžbinu, kulturu i tradiciju, usavrše znanje maternjeg jezika, nacionalne istorije i geografije. Kamp je organizovao Grad Sremska Mitrovica, a sve troškove organizacije finansirao je Kabinet ministra bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović poželela je još jednom dobrodošlicu minustru u naš grad i rekla: „Hvala na podršci i za prošlogodišnji kamp, pozdravila bih ovaj projekat i konkurs Ministarstva, jedan od mnogih koji je zaista dobar i mi dalje radimo na tome. Ove godine nam je lakše jer već smo imali iskustva i potrudićemo se da ove godine i poboljšamo projekat u smislu da pozovemo više učesnika iz dijaspore, a već su stigle ponude ili zahtevi dece iz Norveške.  Ova priča je zaista i lepa i svestrana, bitno je da mi tu decu okupimo na jednom mestu da im pružimo mnogo toga što ovde možemo, da posete naš grad i da pokušamo da im kroz predavanja vratimo one prave, standardne vrednosti. Oni sklapaju prijateljstva koja ostaju za ceo život, a naravno da nam je cilj da se neko od njih iz dijaspore i vrati da dođe da živi u Srbiji.”

Eko kamp u Zasavici bio je jedan od ukupno 22 tematska letnja kampa održana u 20 gradova i opština, uz učešće mladih od 14 od 20 godina. Tokom sedam dana mladi su doživeli nezaboravne trenutke rada u prirodi, ali su i posetili istorijske i kulturne objekte u našem gradui na Fruškoj gori.

Kako je rekao ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije Đorđe Milićević: „Uvek šaljem jednu istu poruku: Deco čuvajte našu ćirilicu, naš jezik, učite o našoj kulturi, učite našu istoriju, družite se i sklapajte prijateljstva sa svojim vršnjacima u državama gde trenutno živite jer vi ste naši mali ambasadori i na taj način čuvate naš identitet i našu tradiciju. Na nama je da vas okupljamo kroz ovakve programe koji su upravo usmereni ka mladima i mališanima, predstavnicima treće i četvrte generacije naših sunarodnika koji žive van Srbije. Oni će svoje školovanje završiti u državama gde trenutno žive, ali našta namera je kroz ovakve programe da ih podstaknemo da razmišljaju o Srbiji, da im još više približimo Srbiju. Cilj je da upoznaju i kulturu i istoriju unutrašnjosti Srbije, prirodne blagodeti i prirodna bogatstva unutrašnjosti Srbije.”

Cilj ovog kampa je da se ohrabre deca i mladi Srbi u dijaspori i okruženju da otkriju šta je kulturno nasleđe njihove otadžbine kada je u pitanju volonterski rad, istraživanje zaštićenog prirodnog dobra i aktivnosti na merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac, u Zasavici.

Najava događaja

01maj16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Grafičara iz Beograda

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630