Vesti

Brigadiri – veterani obeležili Dan omladinskih radnih akcija

SREMSKAMITROVICA – Udruženje akcijaša „Udarnik” iz Sremske Mitrovice obeležilo je 1. april – dan nekadašnjih omladinskih radnih akcija.

Drugi svetski rat naneo je ogromnu štetu našem narodu. Porušeni su svi vitalni  objekti koji su potrebni za normalan život stanovništva u ratom opustošenoj Jugoslaviji.

I dok su još trajale borbe za oslobođenje naših teritorija od neprijateljskih snaga, na scenu su stupili omladinci koji su organizovani u radne brigade počeli sa popravkom onih objekata koji su oštećeni u tom ratu.

Po završetku borbi na prostoru Jugoslavije, omladina je bila ta koja je ogroman teret obnove iznela na svojim leđima.

I pored toga što nije bilo teške mehanizacije da im pomogne , omladinci su svojim rukama gradili pruge, mostove, velike fabrike, puteve, pošumljavali goleti koje je neprijatelj spalio.

Stotine hiljada omladinaca i omladinki  svojim entuzijazmom dugo godina neumorno su radili i uspeli da od potpunih ruševina izgrade još bolju i moderniju zemlju za generacije koje dolaze.

Organizovana su mnoga naselja u nekadašnjoj Jugoslaviji gde su mladi organizovani u Omladinske radne brigade boravili i svakodnevno odlazili na radilišta. U tim naseljima tokom kratkih odmora organizovani su razni kursevi, obuke i druženja gde se širilo bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti  bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Jedno od takvih naselja nalazi se i danas na Fruškoj Gori. Naselje „Letenka” je dugo godina u svojim nedrima okupljala hiljade i hiljade omladinaca iz svih delova nekadašnje Jugoslavije koji su pošumljavali goleti na Fruškoj Gori, izgradili kilometre i kilometre protivpožarnih puteva, odlazili na izgradnju fabrike celuloze i papira „Matroz” i na mnoge, mnoge druge objekte u okolini. Kako se zemlja razvijala tako je i potreba za dobrovoljnim omladinskim radom prestala.

Vredne mlade ruke zamenile su savremene mašine i mehanizacija koja je nastavila tamo gde su omladinci stali.

Ali, ono što su oni izgradili ostaje trajno za buduća pokolenja.

Udruženje akcijaša  „Udarnik” iz Sremske Mitrovice okuplja veliki broj nekadašnjih učesnika radnih akcija. Organizuju druženja i lokalne akcije na uređenju i što lepšem izgledu našeg grada i tako čuvaju uspomene na generacije omladinaca koji su sa ponosom gradili našu zamlju.

I ovog prvog aprila udruženje akcijaša obeležilo je svoj dan  uređenjem nekoliko prostora oko javnih česmi u gradu.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630