Vesti

Pomoć roditeljima kroz program „Naš đak prvak”

SREMSKA MITROVICA – Gradska uprava za obrazovanje putem programa „Naš đak prvak” koji je započet prošle godine, podržava đake i njihove roditelje upućujući im novačnu pomoć. Pomoć dobijaju roditelji sve upisane dece, nema potrebe za prijavljivanjem.

Grad Sremska Mitrovica je za roditelje učenika prvih razreda ponovo obezbedio po 6.000 dinara kao vid podrške za polazak u školu, saopštio je načelnik Gradske uprave za obrazovanje, Zoran Đurić. Program „Naš đak prvak”, podrazumeva jednokratno novčano davanje roditeljima/starateljima čija deca ovog septembra polaze u prvi razred osnovne škole.

„Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja 2024. godine. Roditelji putem eUprave prijavljuju svoju decu za upis u prvi razred, nakon toga će, prilikom prvog dolaska u osnovnu školu ostaviti podatke o svom tekućem računu, kako bi ostvarili pravo na 6.000 dinara pomoći Grada. Dokumenta nabavljaju zaposleni u školama po službenoj dužnosti, te roditelji više ne moraju da se bave prikupljanjem bilo kakve papirologije, samo da svoju decu prijave preko aplikacije eUpis. Oni školi dostavljaju samo lekarski pregled koji dete obavlja u domu zdravlja i uverenje da je dete završilo obavezan pripremni predškolski program. Nakon toga zakazuje se termin za testiranje budućih prvaka, koje treba da pokaže da li je dete zrelo za školu. Testiranje je zapravo razgovor sa psihologom ili pedagogom izabrane škole i roditelji tada treba da ostave podatke o svojim računima na koji će im biti uplaćena naknada. Ove godine ima 615 prvaka na teritoriji Grada Sremska Mitrovica,” rekao je načelnik Đurić.

Grad Sremska Mitrovica ovaj program realizuje drugu godinu zaredom. U prvi razred se upisuju deca rođena 2017. godine i deca rođena do 28. februara 2018. godine. Takođe, za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 01. marta do 01. septembra 2018. godine, a provera spremnosti za polazak u školu ove dece vršiće se u junu 2024. godine.

Testiranje zrelosti deteta pokazuje se stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti

Test znanja sadrži:

prepoznavanje i imenovanje predmeta sa slike

povezivanje tačkica koje obrazuju neki lik

precrtavanje slike iznad

prepričavanje na osnovu jedne slike

korišćenje predmeta iz svakodnevnog života

prepoznavanje veličine, oblika i boje

prostorna okretnost

prepoznavanje slova.

Termin za upis i testiranje deteta biraju roditelji u rasponu od 1. aprila do 31. maja. U zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole obaviće testiranje i upis deteta.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042