Vesti

DA SE NE ZABORAVI – 25 godina od početka NATO agresije

SREMSKA MITROVICA – Polaganjem venaca i cveća na spomen – ploču žrtvama NATO agresije u Masarikovoj ulici, obeleženo je 25 godina od početka bombardovanja. Milenko B. Božić, Miloje Jakovljević, Željko Varga i Zoran Veselić izgubili su živote kao pripadnici Vojske Srbije u ratnim dejstvima. Ljiljana Veliki je bila civilna žrtva, poginula je u dvorištu svoje kuće prilikom bombardivanja Kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su položili gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović.

Kako je Pavlović tim povodom rekao,tog 24. marta 1999. godine najveće zemlje sveta su se udružile i 78 dana bombardovali naše zdravstvene ustanove, infrastrukturu, mostove, škole, vojne objekte. Ta šteta je bila ogromna i nadoknadiva, ali najviše boli i najveća je nepravda to što je tokom bombardovanja u Srbiji poginulo oko 2.500 nedužnih ljudi i oko 1.000 pripadnika vojske i policije. Mi gledamo napred, a upravo je kultura sećanja važna zbog naše budućnosti.

Uoči obeležavanja ove tužne godišnjice, prostor oko spomen-česme je uređen, kao i postojeći mural, koji je oslikan u čast svih stradalih iz Sremske Mitrovice i Srbije. Cveće su osim predstavnika Grada položili pripadnici Vojske Srbije, pripadnici Policijske uprave, borci, veterani, ratni i vojni invalidi, predstavnici drugih službi, organizacija i građani.

Naletom 464 aviona iz 19 zemalja članica NATO-a i 7 zemalja koje su pružile podršku, 24. marta 1999. godine započelo je nombardovanje tadašnje Savzne Republike Jugoslavije, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Bombardovanje je trajalo 78 dana, do 9. Juna 1999. godine.

Nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma i dolaska KFOR-a, AP Kosovo i Metohiju je prinudno napustilo više od 200.000 Srba i drugih nealbanaca.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

NATO bombardovanje, poznato pod nazivom ,,Milosrdni anđeo”, počelo je 24. marta, a trajalo je do 10. juna 1999. godine. Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

Sremska Mitrovica živi 

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133