Vesti

Završna faza rekonstrukcije puta Laćarak – Čalma

ČALMAU toku je završna faza radova na rekonstrukciji saobraćajnice u Čalmi i puta prema Laćarku, koji su pušteni u saobraćaj krajem prošle godine. Trenutno se grade ćuprije ka individualnim domaćinstvima. 

Lokalna samouprava Sremske Mitrovice nastavlja sa ulaganjima kako u gradsku, tako i u seosku sredinu. Nakon obnovljenih puteva, duž tih novih saobraćajnica, u naseljenim mestima rade i ćuprije, odnosno prilaze kućama i okućnicama meštana.

Slobodan Kekić u ime Mesne zajednice „Čalma” rekao je: „Izuzetno je značajno što je urađen pristupni put od pravca Laćarka ka Čalmi, taj put je kvalitetno urađen, izuzetno je dobar, svakako da će sada pristupni prilazi svakom domaćinstvu značiti ljudima koji žive u ovoj glavnoj ulici u selu. Trenutno radimo samo glavnu, a nadamo se da ćemo u nekom budućem periodu i ostale ulice. Sva domaćinstva u glavnoj ulici će dobiti nov pristupni put gde je bilo asfalta, odnosno gde je bilo betona presvućiće se nov asfalt, a gde nema ni betona, ni asfalta, ljudi će napraviti iskop, staviti tampon pre asfalta i asfaltirati pristupni put. Mi nikad nismo bez planova i bez radova, planiramo u ovom prolećnom delu da uradimo šljunčenje atarskih puteva, tzv. potresišta na svim bitnim pravcima koje naši meštani koriste u ataru.”

Ovaj projekat je urađen kao deo ulaganja u lokalni ekonomski razvoj i u selo. Predstavnici Grada Sremska Mitrovica prisustvovali su početku radova na asfaltiranju pristupa, odnosno ćuprija, ka svim objektima duž nove saobraćajnice. Time se zaokružuje projekat koji su započeli prošle godine, a to je rekonstrukcija puta Laćarak  Čalma u dužini od 7,7 km.

Kako je rekao Uroš Veselinović, pomoćnik gradonačelnice za investicije lokalni ekonomski razvoj: „Ovim završavamo ono što je obećano i nadam se da će naši Čalmanci biti zadovoljni. Prema projektu predviđeno je da se presvuku sve ćuprije koje su na ovom potezu gde je urađena rekonstrukcija puta, ima ih 84. Gde ima potrebe uradiće se potpuna rekonstrukcija ili presvlačenje da bi se ujednačio nivo asfalta i nivo saobraćajnice. Prošla godina bila je jako uspešna što se tiče razvoja lokalne infrastrukture, urađen je put Veliki Radinci, put Sremska Mitrovica – Manđelos i ovaj put. To je sad moderna saobraćajnica koja ispunjava sve uslove koje saobraćaj propisuje, takođe grad već dve godine radi na projektu ozelenjavanja. U pojasu puta zasađene su i nove sadnice, radimo i dalje na vetrozaštitnim pojasevima, vodi se računa o svakom selu. Cilj je da selo bude dobro povezano sa gradom da meštani mogu da odu na posao i da u gradu završe neke svoje potrebe, ali voleli i da se ponovo vrate i da selo nastavi da živi. U narednom periodu Grad Sremska Mitrovica i dalje planira da se bavi razvojem lokalne infrastrukture voleo bih da sad malo pređemo i na onu drugu stranu reke Save, prošle godine smo najavili put Noćaj – Radenković koji će se raditi koz projekat razvoja lokalne infrastrukture sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U završnoj fazi smo, čekamo samo potvrdu projekta i nadam se da ćemo u prvoj polovini godine već imati nov put.”

Dodao je da su zahvaljujući dobroj saradnji Grada, Ministarstva i Puteva Srbije prošle godine urađeni pomenuti putevi. Izrazio je nadu da će u ovoj godini uraditi još neki put, istakavši nameru da se fokusiraju i na razvoj lokalne infrastrukture u gradskoj sredini. Pokušavaju da obezbede sredstva i za te projekte, iako Grad Sremska Mitrovica ima stabilan budžet, napominje Veselinović, za velike infrastrukturne projekte potrebna je podrška Pokrajine i Vlade Republike Srbije. Do sada su je imali i nada se da će u narednom periodu nastaviti tim tempom.

Najava događaja

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791