Vesti

UNICEF nastavlja da oprema Razvojna savetovališta namenjena deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama

BEOGRAD, 26. februar 2024. godine – U Srbiji je svake godine potrebna podrška za 60.000 dece predškolskog uzrasta i njihove porodice u prevazilaženju razvojnih rizika, smetnji i teškoća u razvoju. Kašnjenje u razvoju se kod dece ne prepoznaje dovoljno rano, pa porodicečesto izgube mnogo vremena tragajući za odgovarajućom podrškom. Ključno je da deca sa razvojnim rizicima dobiju podršku na vreme, jer blagovremenimuključivanjem u program ranih intervencijaoko 70 odsto decemože da nadoknadirazvojna kašnjenjai sustigne svoju generaciju pre polaska u školu.

„Kada ste roditelj deteta sa autizmom ili nekom drugom razvojnom poteškoćom, vrlo često nailazite na osudu okoline, kako potpunih stranaca tako i nekih vama bliskih ljudi. Kada nas je pedijatar uputio na Razvojno savetovalište, već smo znali da postoji mogućnost dijagnoze autizam, ali smo se nekako nadali da nije. Baš tu u Razvojnom savetovalištu je bilo naše najsigurnije mesto na kome je naše dete prvi put dobilo podršku van porodice, slobodu da bude svoje, priliku da uči i razvija se svojim tempom, ne onim koji mu nameće sredina i društvo. Za nas je to značilo postavljanje jakog temelja za dalji razvoj cele porodice i osnaživanje zbog kojeg danas znamo da naše dete nije ,manje’ u odnosu na druge, da biti drugačiji nije nužno i loše,“ izjavila je Biljana Vasković, mama dečaka sa poremećajem iz spektra autizma.

Uspeh usluga rane intervencije oslanja se na podršku pedijatra, psihologa, logopeda, defektologa, socijalnih radnika i drugih stručnjaka, kroz kućne posete porodici, ali i zahvaljujući radu vaspitača u vrtićima. Roditeljima su od ključne važnosti i Škole za jačanje roditeljskih veština na kojima uče kako da razvoj svog deteta podrže većim uključivanjem u porodične i vršnjačke aktivnosti, kako da se nose sa izazovnim situacijama, kako da brinu o sebi i kako da jačaju i gaje partnerske odnose.

UNICEF, u saradnji sa relevantnim ministarstvima nadležnim za zdravlje, obrazovanjei socijalnu zaštitu, radi na tome da se proširi mreža Razvojnih savetovališta u kojima timovi obučenih stručnjaka deci sa kašnjenjem u razvoju i njihovim roditeljima pružaju podršku. Samo prošle godine podršku za rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju i raneintervencije dobilo je 3.360 dece. U Subotici, Kraljevu, i Rakovici smo adaptirali i kompletno opremili razvojna savetovališta koja su potpuno osposobljena i za rad na terenu, a usluge porodično orijentisanih ranih intervencija zaživele su u čak 19 gradova i opština.

Ove godine plan je da za postojeća razvojna savetovališta u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Leskovcu i Kikindi obezbedimo vozila kojima će stručnjaci redovno odlaziti u posete porodicama i deci.Takve posete omogućavaju da sva deca dobiju podršku i priliku za učenje, jer je porodično okruženje najprirodnije za svako dete, a roditelji se tako osnažuju da se oslanjanju na sopstvene snage i mogućnosti.

U Užicu, Pirotu, Valjevu, Smederevu, Boru i Jagodini planiramo da formiramo nove timove koji će raditi sa decom i porodicama kojima je potrebna podrškai tako omogućimo da sva deca imaju jednake mogućnosti za napredovanje.

Za roditelje i decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju čekanje nije opcija. UNICEF poziva građane i kompanije u Srbiji da se uključe u kampanju za podršku deci sa razvojnim teškoćama i smetnjama i njihovim roditeljima donacijom na žiro račun 160-666-18, svrha uplate 0222 – Tata, mama, mi smo sa vama.

Od prikupljenih donacija biće nabavljeni nameštaj i didaktička sredstava, asistivna i digitalna tehnologija, kao i vozila kojima će stručnjaci ići u redovne posete deci i njihovim porodicama.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630