Vesti

Podrška prerađivačkoj poljoprivredi

SREMSKA MITROVICA – Projekat Ministarstva poljoprivrede predstavljen je preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama. Ovo je Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije za proizvođače sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i Srema.

Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sredstvima Svetske banke, postoji od 2020. godine i vrlo je prepoznatljiv po modelu 50:40:10, što znači da poljoprivrednici mogu da pribave novu opremu uz 50% bespovratnih sredstava iz Projekta, 40% iz kredita i 10% sopstvenog učešća.

Predstavljanju Projekta su prisustvovali članovi projektnog tima, predstavnici Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Sremska Mitrovica, zainteresovani proizvođači, a u ime Grada pozdravio ih je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Ivana Antić članica Tima za realizaciju Projekta i specijalista za društvene standarde najpre se zahvalila domaćinima i pozvala zainteresovane da konkurišu: „U Sremu smo tokom prethodna dva poziva imali preko 100 zadovoljnih korisnika. Treći poziv objavljen je preko Uprave za agrarna plaćanja u novembru i otvoren je do 29. februara. Namenjen je poljoprivrednim proizvođačima koji se bave otkupom i preradom proizvoda tzv. agregatorima u 7 sektora, prerade mesa, mleka, pčelinjih proizvoda, voća, povrća i starim zanatima. Projekat je takođe namenjen malim i mikro privrednim društvima, prijave mogu da podnesu preduzetnici, privredna društva i zadruge koje imaju do 50 zaposlenih, 5 miliona obrta i koje u svom sastavu nemaju više od 25% javnog kapitala ili nisu povezana lica sa velikim ili srednjim preduzećima. Finansiramo od 25.000 do 400.000 evra za pojedinačne projekte.”

Kao specifičnost trećeg javnog poziva navodi da se sve prijave moraju podneti elektronskim putem i kao pomoć u popunjavanju prijava i prikupljanju dokumentacije objavili su i video kao uputstvo. Takođe, Poljoprivredna savetodavna služba stoji na raspolaganju kao pomoć svim poljoprivrednicima da se primene ove nove tehnologije.

Milenko Jovanović vlasnik radnje za proizvodnju da mesnih prerađena “Butiko” iz Laćarka posluje već osam godina na našem tržištu. Firma se konstantno širi zahvaljujući upravo državnim podsticajima na nivou Republike i Pokrajine. Planiramo da se prijavi na ovja poziv i kaže: „Sada je korak za ozbiljnije širenje u proizvodnji koje iziskuje mnogo veća sredstva, za nabavku novih mašina što je nemoguće finansirati sopstvenim sredstvima i upravo ovaj projekat se tu pokazuje kao nešto što bi nama odgovaralo taj bespovratni deo, upakovan sa kreditom banke je nešto što nama najviše odgovara, kao i to što se sve plaća prilikom preuzimanja robe, tj. nabavke. Spisak želje je velik, mogućnosti nisu baš tolike, pa ćemo videti tačno šta bi kako uzimali. Sigurno ne bi bili na ovom stepenu razvijenosti, kao kompanija, da smo sve isključivo svojim sredstvima finansirali, tako da nam je pomoć uvek dobrodošla i mnogo znači.”

Sredstva se dobijaju pre nego što počne realizacija investicije, PDV je uračunat, kroz projekat osnažuju poljoprivrednike i da podižu ekološke i društvene standard i pružaju podršku podstiču mladima i ženama. Tako je u  Sremskom okrugu u prethodna dva poziva bilo 40% žena i 80% mladih oko 40 godina.

 Prethodna dva poziva su bila namenjena proizvođačima voća i povrća i uzgajivačima stoke. Može da se investira u mehanizaciju, opremu, u inovacije, energetsku efikasnost, moguće je graditi objekte, u sve što je predmet investicije od značaja. U investicije čak ulaze i troškovi za konsultantsku pomoć oko pripreme dokumentacije i apliciranje. Očekuju da će prerada grožđa biti sektor u kome će biti najviše podnetih prijava.

Treći javni poziv otvoren je do 29. februara 2024, a sve potrebne informacije dostupne su i putem mejla info@scap.rs

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218