Vesti

Kako do kuće na selu

SREMSKA MITROVICA – I ove godine Ministrstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Zahvaljujući ovoj meri, u poslednje tri godine na teritoriji Sremske Mitrovice krov nad glavom našlo je 46 porodica. Konkurs je otvoren do 1. novembra tekuće godine.

Za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom mogu da konkurišu punoletni državljani Republike Srbije mlađi od 45 godina: pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi i vanbračni partneri. Takođe potrebno je da osobe koje se prijavljuju na konkurs imaju prijavljeno boravište najmanje tri godine na teritoriji Republike Srbije, da ne poseduju nepokretnost, osim poljoprivrednog zemljišta, kao i da nisu otuđili nepokretnost u prethodnih pet godina.

Uslovi su i da osobe nemaju neizmirenih poreskih obaveza prema državi, kao i da se protiv njih ne vodi krivični postupak, a sve navedene uslove moraju da ispune oba supružnika (u slučaju da su podnosioci bračni partneri), odnosno vanbračna partnera.

Maksimalan iznos po podnosiocu zahteva je 1,2 miliona dinara. Kuća koja je predmet zahteva mora da bude uslovna za život, da ima priključak struje i vode, da nema tereta u katastru nepokretnosti i da se nalazi u seoskoj sredini, što znači da kuće u naseljima Laćarak i Mačvanska Mitrovica ne mogu biti predmet kupovine po ovom konkursu.

Podnosilac prijave ne može biti u krvnom srodstvu sa prodavcem nepokretnosti.

Zainteresovani sami biraju kuću koja ispunjava osnovne uslove za život. Podaci o kući, kupcu i prodavcu se predaju Agenciji za ruralni razvoj, nakon čega komisija procenjuje vrednost kuće. Ukoliko su ispunjeni svi uslovi podnosi se zahtev Ministarstvu za brigu o selu.

Pošto se proveri da li su ispunjeni uslovi konkursa, odobravaju se sredstva i donosi se Rešenje ministra. Procedura kupovine kuće se završava kod javnog beležnika u lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi.

Najava događaja

16jun08:0017:00Besplatni preventivni pregledi za sve građane

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7290117.0802117.4314