Vesti

Borbа protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica”

SREMSKA MITROVICA – Gradska uprava za obrazovanje obeležila je „Dan ružičastih majica” Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenicima sedmog i osmog razreda mitrovačkih škola održana je tribina sa ciljem podizanja svesti o problemu koji je svakodnevno prisutan među školskom decom i pružanja podrške u prevenciji vršnjačkog nasilja na svim nivoima.

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica” obeležava se poslednje srede u februaru u celom svetu. Tim povodom održana je tribina u Gradskoj kući u organizaciji Grada Sremska Mitrovica, Gradske uprave za obrazovanje, Asocijacije učeničkih parlamenata, Školske uprava Novi Sad i PU Sremska Mitrovica. Događaju je prisustvovao i načelnik Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić.

Nađa Marelj učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj Jovina” učestvuje u ovom projektu i kako kaže ružičasta majica je od 2007. godine postala simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. „U našoj školi smo već 10 godina aktivni u projektu ružičastih majica. Više se pažnje obraća na tu borbu, nasilje postoji ali mi smo došli ovde da ga umanjimo, da vidimo ostale komentare i učenike sedmog i osmog razreda kako bi oni reagovali u određenim situacijama,” dodala je ona.

Tribina je održana sa ciljem da se đaci upoznaju sa problemima vezanim za vršnjačko nasilje, ali i da se podsete na osobe kojima se, u tim slučajevima, mogu obratiti za pomoć. Tom prilikom im je prikazan i film o prevenciji vršnjačkog nasilja, koji su napravili članovi učeničkog parlamenta.

Vuk Sarić takođe osmak „Zmajeve” škole navodi: „Prepoznao bih nasilje i prvo što bih uradio jeste da bih se obratio nekoj starijoj osobi, razrednom starešini, nastavnicima, direktorici, pedagogu, psihologu, pa čak i roditeljima. Bilo da sam ja žrtva tog nasilja ili neko drugi, prijavio bih ga svakako, ne bih ćutao. Uvek bih pružio pomoć kako bi se sprečilo eventualno nasilje. Takve situacije se ne dešavaju često, ali kada se dese, pokušavam da stanem u odbranu žrtve i da ukažem na to da taj nasilnik nije u pravu, i da ne treba da radi to tako, nego na neki drugi način.”

Na tribini su govorili predstavnici Školske uprave Novi Sad, Odeljenja za suzbijanje  maloletničke delikvencije MUP-a Srbije iz Policijske uprave Sremska Mitrovica, kao i članovi Asocijacije učeničkih parlamenata i autori dokumentarnog filma o vršnjačkom nasilju.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630