Vesti

Treći sabor plivanja đaka za Časni krst

SREMSKA MITROVICA – Učenici veronauke osnovnih i srednjih škola plivali su treći put za Časni krst na Gradskom bazenu „Pinki”, na Krstovdan. Manifestacija je održana u organizaciji Odbora za versku nastavu Eparhije sremske u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica.

Treći sabor plivanja za Časni krst učenika Grada Sremska Mitrovica okupio je rekordan broj prijavljenih učesnika. Nadmetali su se osnovci i srednjoškolci koji pohađaju versku nastavu u školama. Obeležavanje verskih, pravoslavnih praznika i običaja podržala je lokalna samouprava.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice rekao je: „Naša stara izreka kaže: Ko se krstom krsti, na Krstovdan posti, a evo u Sremskoj Mitrovici na Krstovdan se pliva za Časni krst u duhu Bogojavljenja, praznika koji svetkujemo sutra, kada će se i tradicionalno zaplivati za Časni krst na reci Savi. Ovo je treća godina kako se uz podršku Grada Sremska Mitrovica, a ove godine i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, ovde na Gradskom bazenu organizuje Sabor plivanja za Časni krst učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorija Grada Sremska Mitrovica, u organizaciji Odbora za versku nastavu Eparhije sremske. Želeo bih da čestitam svim današnjim plivačima, dakle ne samo onim najbržima, nego svima onima koji su uz molitvu i pozdrav – Bog se javi, skočili u vodu, u bazen, zaplivali za Časni krst jer danas su svi oni najbrži, danas su svi oni pobednici jer su pokazali kako se neguje zdravo telo i zdrav duh, ali pre svega su pokazali i dokazali kako se neguju stari srpski pravoslavni običaji.”

Manifestacija kao Sabor plivanja održana je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija. Đaci su u zatvorenom bazenu za Časni krst plivali u tri kategorije: od I do IV razreda, od V do VIII razreda i deca srednjoškolskog uzrasta.

Đakon Stefan Nedić zamenik predsednika Odbora za versku nastavu Eparhije sremske navodi da je poruka ove manifestacije podvig i pojašnjava: „ Stari su Latini govorili – Men Sana in corpore Sano. Nemoguće da čovek bude zdrav telesno, a da nema i onu duhovnu, duševnu stranu i obratno, tako da je jedinstvena poruka svetu, omladina poručuje da će se potruditi da bude u svom podvigu činjenja vrlinskih zapovesti, jevanjđelskih zapovesti i da se simboličkim ulaženjem u osvećenu vodu, zavetuju se na dobrotu, ljubav, radost, sve ono što nam danas, zapravo, najviše i nedostaje. Sve ono što nije dobro, što ne valja, odmah danas ćemo da se pomolimo da na to zaboravimo i da nas Bog nagrađuje samo najboljim, u ovom slučaju školskim uspesima, njihovim ambicijama, koje su usmerene ka lepoti osnaživanja ovog našeg, srpskog, hrišćanskog društva.”

Plivalo je više od stotinu učesnika, đaci iz svih škola sa naše teritorije iz gradske i seoske sredine, kao i srednjoškolci, u svakoj kategoriji bilo je preko 40 plivača. Ove godine bio je rekordan broj prijavljenih, ali zbog ograničenog prostora Gradskog bazena nisu bili u mogućnosti da prime sve učenike. Zainteresovani su počeli da se prijavljuju već u septembru što dodatno govori o potrebi, zajključuje Nedić, da se iskažu i pokažu svoj podvig na delu.

Dušan Mrvaljević, učenik prvog razreda Mitrovačke gimnazije, pobednik je u plivanju za Časni krst u kategoriji srednje škole. Kako kaže: „Treniram plivanje dosta dugo i lepo je biti pobednik. Inače, pohađam versku nastavu, verujem u Boga, volim crkvu i običaje. Učestvovao sam i prošle godine, pa sam odlučio da sam da se prijavim i ove.”

Za sve učesnike Odbor za versku nastavu Eparhije sremske pripremio je prigodne darove, zahvalnice, a za pobednike medalje, knjige i Bibliju. Podršku organizaciji pružili su i Poslovno sportski centar „Pinki” i Sportski savez Grada Sremska Mitrovica.

Prva tri mesta po kategorijama:

Kategorija od 1. do 4. razreda

1. Dimitrije Savić, učenik Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, Šašinci.

2. Nikola Stojaković, učenik Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica.

3. Jelena Đonlić, učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki”.

Kategorija od 5. do 8. razreda

1. Milan Todić, učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki”,

2. Filip Budečević, učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki”,

3. Luka Plazović, učenik Osnovne škole „Jovan Popović”.

Kategorija srednje škole

1. Dušan Mrvaljević, učenik prvog razreda Mitrovačke gimnazije,

2. Bojan Todorović, učenik Srednje škole „9. maj”,

3. Danijel Kukulj, učenik Srednje škole „Draginja Nikišić”.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042